Sajó-szennyezés: hetek után válaszolt a külügy Donáth Annának

Sajó-szennyezés: hetek után válaszolt a külügy Donáth Annának

A Sajó folyó elszíneződött vize az egykori vasércbánya közelében a felvidéki Szalóc (Slavec) közelében 2022. március 14-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megérkezett a válasz Szijjártó Péter külügyminisztertől arra a levelemre, amelyben a Sajót érintő ipari katasztrófa ügyében érdeklődtem – írja Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője friss Facebook-posztjában. 

Mint ismert, több mint három hónapja tart az ökológiai katasztrófa a Sajón. Az alsósajói Siderit állami bányából naponta 1 500 000 liter erősen szennyezett víz kerül a folyóba, mely 4,2 tonna vasat, 38 tonna szulfátot, 1,7 tonna cinket, fél tonna mangánt és 5 kg arzént tartalmaz. Ez pedig már akkora mértékű szennyezés, hogy a folyó élővilága óriási károkat szenvedett. Donáth Anna többször is felemelte a hangját a problémával kapcsolatban, többek között levelet írt a magyar és szlovák kormányoknak.

Szijjártó Péter válaszában felemlegette, hogy Nagy István agrárminiszter és Ján Budaj szlovák környezetvédelmi miniszteri találkozott és azt, hogy a szlovák miniszter szerint országa konkrét lépéseket tesz a szennyezés megállítása érdekében, ami alapján már el is kezdődtek a kármentési munkálatok.

Azonban Donáth szerint ez az állítás erős túlzás: „egyelőre a szlovák kormány valójában csak annyit vállalt, hogy mérsékli a kiömlő szennyeződést 80 százalékkal. Arról még szó sincs, hogy kármentesítési munkálatokba kezdenének, például a már a mederben és a környékén lerakódott szennyeződést semlegesítésére, eltávolítására vonatkozóan. Erre azért is lenne szükség, mert a magyarországi helyzet is törékeny, mindössze egy áradás kell ahhoz, hogy a Szlovákiában lerakódott veszélyes üledék Magyarországon kössön ki.”

Mint megjegyzi, sajnálatosnak tartja, „hogy miközben a magyar kormány általában bármilyen nemzetközi konfliktusban képes agresszív harcos módjára nekimenni más tagállamok kormányainak, addig most Putyin pátriárkája érdekében is nagyobb konfliktusokra hajlandó, mint egy magyar folyó védelmében”.

Nagy István technológiai segítséget és szakembereket is felajánlott Szlovákiának a levél szerint, Szijjártó Péter pedig a Magyar-Szlovák Határvízi Bizottság Tisza és mellékfolyói Albizottságában ígér folyamatos együttműködést a szlovák féllel. Az ellenzéki politikus azonban most azért sürgeti a magyar és szlovák kormányokat, hogy kérjenek segítséget az EU-tól. „Az EU ugyanis a természeti katasztrófahelyzetekre is fenntart egy rendszert: a polgári védelmi mechanizmust. Ezen keresztül a tagállamok a hasonló helyzetek megoldására szakértői és technikai segítséget kaphatnak.”

Donáth Anna és az Európai parlamenti frakciója, a Renew Europe ezen kívül javaslatot tett arra, hogy hozzák létre az EU környezetvédelmi ügyészségét, bővítsék ki az Európai Ügyészséget és a jogköreit. „Legyen az Európai Unióban olyan ügyész, aki nem csak a pénzügyekkel, gazdasági bűncselekményekkel foglalkozik. Legyen olyan hivatal és személy, aki a környezeti és társadalmi károkkal foglalkozik, felelősségre vonja azokat, akik természeti kincseinket károsítják, emberéleteket sodornak veszélybe és kockáztatják a jövőnket.”