Simicskó István: A KDNP a csok kiterjesztését várja a kormánytól

Simicskó István: A KDNP a csok kiterjesztését várja a kormánytól

Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője a Kocsis Mátéval, a Fidesz frakcióvezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatón a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésének szünetében az esztergomi Kapcsolatok Házában 2023. szeptember 21-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Fotó: Máthé Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kisebbik kormánypárt parlamenti képviselőcsoportjának vezetője az esztergomi kihelyezett frakcióülésen arról is beszélt: maximális szövetségesként tekint a pedagógusokra, akiket meg kell becsülni, és akiknek a részéről jogos igénynek nevezte a béremelést; várják, hogy a Magyarországnak járó pénzek megérkezzenek Brüsszelből, és a kormány rendezni tudja a vállalását.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kiterjesztését, csok plusz program benyújtását várja ősszel a kormánytól – mondta Simicskó István. A KDNP parlamenti képviselőcsoportjának vezetője a kormánypártok Esztergomba kihelyezett frakcióülésének szünetében tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján reményét fejezte ki, hogy a mostaninál szélesebb körű családtámogatási formát 2024 elején be lehet majd vezetni.

Az MTI által is idézett Simicskó kiemelte: nagyon fontosnak tartják, hogy a Fidesz-KDNP-kormányban a családpolitika erős legyen. A családok jelentik a társadalom alapsejtjeit és a segítésük, támogatásuk kulcsfontosságú a nemzet jövője szempontjából. „Különösen igaz ez, amikor nehéz időszakot élünk, háború van, infláció van” – mutatott rá, megjegyezve, hogy látják a kormány családpolitikájának az eredményeit, több gyermeket vállalnak a magyar családok.

A kormánypárti politikus kifejtette: 2010 óta 160 ezerrel több gyermek született a kabinet családtámogatási rendszerének köszönhetően úgy, hogy a szülőképes korú nők száma sajnálatos módon csökkent. Hozzátette: az Európai Unión belül a születési arányszám Magyarországon növekedett a legnagyobb mértékben. „Nem tartanak még ott, ahol szeretnének: a kormányzás eleji 1,23-as születési ráta mostanra 1,6-ra emelkedett, de jó lenne, ha ez 2-re nőne” – jegyezte meg. Kitért arra is, hogy a Gyurcsány-kormány idején gyakorlatilag minden családtámogatási formát felszámoltak, így az otthontámogatási rendszert – úgy, ahogy volt – megszüntették, ahogy a gyermekek utáni adókedvezményt is. „Vannak ilyen figyelmeztető jelek a magyar politika múltjában” – fogalmazott, hozzátéve: ők ezt nem szeretnék.

– Ha a kormány kibővíti a családtámogatás rendszerét, akkor példát tudnak mutatni Nyugat-Európa számos országának, hogy nem a migráció a megoldás a demográfiai problémák orvoslására, hanem az, hogy minél több gyermeket vállaljanak a családok – hangoztatta. Kérdésre válaszolva a KDNP frakcióvezetője úgy értékelt, van esély arra, hogy 2024-től növekedési pályára kerüljön a gazdaság és több forrás álljon rendelkezésre. A konkrét javaslatok az őszi ülésszakon kiderülnek, azt kérte, a KDNP-frakció tagjai is gondolják végig, milyen értékes többletet tudnak adni a törvénymódosításhoz.

További felvetésre, a pedagógusok béremeléséről azt mondta: maximális szövetségesként tekint a pedagógusokra, akiket meg kell becsülni, és akiknek a részéről jogos igénynek nevezte a béremelést. Várják, hogy a Magyarországnak járó pénzek megérkezzenek Brüsszelből, és a kormány rendezni tudja a vállalását.

Simicskó István a külföldi kampányfinanszírozás ügyéről azt mondta: a magyar szolgálatok kiváló munkát végeznek, rendszeresen adnak tájékoztatást a nemzetbiztonsági bizottság ülésein. „Mindenkinek érdeke, hogy Magyarország ilyen típusú kiszolgáltatottságát megszüntessék” – tette hozzá.

Az iskolai kadétképzésről szóló kérdésre közölte: 150 középiskola kötött szerződést a Magyar Honvédséggel, és támogatja, hogy az egyházi fenntartású iskolák is vegyenek részt benne. Simicskó István beszámolt arról is, hogy a hagyományoknak megfelelően a KDNP külön frakcióülést is tartott szerda délután. Ezen meghallgatták Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszámolóját, amely érintette az orosz-ukrán háborút is. Áttekintették az előttük álló időszakot, az ősszel tárgyalni tervezett törvényjavaslatokat, „egyfajta feladatszabás zajlott”.