Sneider Tamás, Farkas Gergely és Varga-Damm Andrea is otthagyja a Jobbik frakcióját

Sneider Tamás, Farkas Gergely és Varga-Damm Andrea is otthagyja a Jobbik frakcióját

Sneider Tamás, a Jobbik új elnöke a párt tisztújító kongresszusa után tartott sajtótájékoztatón a Dürer Rendezvényházban 2018. május 12-én (MTI Fotó: Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Három politikus is kilépett a Jobbik frakciójából, először Sneider Tamás, majd Farkas Gergely, végül pedig Varga-Damm Andrea. Mindannyian Jakab Péter pártelnök tevékenységével indokolták a döntésüket.

Sneider Tamás a Facebookon jelentette be, hogy kilép a Jobbik frakciójából és lemond az országgyűlési alelnöki posztjáról. A bejegyzéshez csatolt fotón látható, még aláíratlan, a házelnöknek címzett levélben a frakcióban kialakult méltatlan helyzettel indokolja lépését Sneider Tamás. Közleményében azt írja: Jakab Péter pártelnökségének „mindössze négy hónap kellett ahhoz, hogy minden nemzeti és konzervatív gondolatot kihajítson az ablakon, a közösség belső életéből pedig elképesztő kegyetlenséggel száműzze a kifelé hangoztatott szolidaritást és a bajtársiasságot”.

„Az ellenem, majd Varga-Damm Andrea képviselőtársam ellen indított leszámolási és kizárási procedúra már csak a jéghegy csúcsa. A mai napon egy órát szántak a statáriális kivégzésünkre. A véleményterror és a megfélemlítés a párton belüli eszköztár része lett. A magam részéről az önkény minden megnyilvánulását elfogadhatatlannak tartom. Ebben nem ismerek kompromisszumot” – fogalmazott.

A Magyar Hang is beszámolt róla nemrég, hogy a Jobbik visszahívta 2014 óta betöltött parlamenti alelnöki tisztségéből Sneider Tamást, helyére Balczó Zoltánt jelölték. Sneider Tamás először azt közölte, hogy nem mond le, ezután pedig Balczó Zoltán is világossá tette, hogy így nem vállalja a felkérést.

Nem sokkal később egy másik frakciótag, Farkas Gergely is bejelentette, hogy otthagyja a Jobbikot. – A továbbiakban nem kívánok asszisztálni Jakab Péter és csapata tevékenységéhez, amely végképp politikai és erkölcsi züllésbe sodorta ezt a régen szebb napokat látott pártot – írta a Facebookon.

Mint kifejtette, nem az ő közössége, ahol „a szépen hangzó érdemelvűség helyett kizárólag a Jakab Péter irányába megnyilvánuló lojalitás az egyetlen fokmérője az előrejutásnak”. – Nem az én közösségem az, ahol Jakab Péter és csapata gyakorlatilag egy besúgóhálózatot működtet a pártban. Ha érdekük úgy kívánja, hangfelvételeket készítenek emberekről, dokumentálják, hogy ki kivel találkozik, külön munkatársi feladatkörbe tartozik, hogy megfigyeljék a Facebookon, hogy ki milyen belső ellenségnek gondolt ember posztját lájkolja, de attól sem riadnak vissza, hogy lejárató információkat gyűjtsenek képviselőkről, hogy azokat az érdeküknek megfelelően tudják használni – írta még.

A korábbi tervek szerint szerdán tárgyaltak volna Varga-Damm Andrea kizárásáról is. Az ő bűne az, hogy a javaslatára szavazta meg a Jobbik az állami megfigyelésről szóló fideszes törvényjavaslatot, emiatt később bocsánatot is kértek. Varga-Damm Andrea szintén a Facebookon most azt írta, Jakab Péter közölte vele, hogy nem tartják fenn a frakcióból történő kizárása indítványát, kap egy második esélyt. – Csakhogy én egy ilyen közösséggel, amely megalázta az elmúlt 10 napban Sneider Tamást, Balczó Zoltánt, meggyalázta a párt egész tagságát, a párt parlamenti frakcióját, nem kívánok tovább együttműködni – közölte, hozzátéve, hogy az elnökség tagjainak szerinte 24 órán belül le kell mondania és ki kell írni a pártban a tisztújítást.

Sneider Tamás és Farkas Gergely kilépésével 18 tagúra fogyatkozott a két évvel ezelőtti országgyűlési választáson 26 parlamenti helyet szerzett Jobbik országgyűlési képviselőcsoportja. Korábban két tagot, Dúró Dórát és Volner Jánost zárták ki, utóbbival szolidaritást vállalva Apáti István és Fülöp Erik távozott, idén pedig Bana Tibor és Bencsik János hagyta el a frakciót. Varga-Damm Andrea ügye még folyamatban van, a korábbi közlés alapján rá is kizárás vár.