Szél Bernadett kiperli az egészségügyi törvény előkészítő anyagait

Szél Bernadett kiperli az egészségügyi törvény előkészítő anyagait

Szél Bernadett (Forrás: Szél Bernadett Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Pert indítok az EMMI ellen, mert közérdekű adatkérésemre megtagadta az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt megalapozó döntés-előkészítő anyagok és hatástanulmányok kiadását” – írja Szél Bernadett független képviselő Facebook-bejegyzésében. Amint lapunk is hírül adta, hiába próbálta megtudni a képviselő, mire alapozva alkották meg az azóta sokat bírált egészségügyi jogviszonyról szóló nemrég elfogadott új törvényt, ezt az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyszerűen megtagadta tőle.

Mint írja, „az adatokból kiderülne, hogy a másodállás egy tollvonással való megtiltásával, a magán- és közellátás közti választás kikényszerítésével és az orvosok akár két évre történő átvezényelhetőségével hány orvos hagyhatja el az állami ellátást, hány rendelő, kórház zárhatja be a kapuit és hány beteg maradhat ellátás nélkül”.

A Magyar Orvosi Kamara saját felmérése szerint egyébként az orvosok 77 százaléka a jelenlegi formájában nem írná alá az új egészségügyi jogviszonyról szóló szerződést, 40 százalék pedig emiatt akár otthagyná a közellátást is.

Szél Bernadett posztjában kitért arra is, hogy „az orvostársadalom és mindannyiunk bizonytalanságát nem „az ellenzék és egyes médiumok”, hanem maga a kormány gerjeszti azzal, hogy mindenféle egyeztetés, érdemi szakmai, társadalmi és politikai vita nélkül, mindannyiunk feje felett hoz az állampolgárok egészségügyi ellátását alapvetően érintő döntést”.