Szerdán még visszavonta nyilatkozatát, Lackfi János most kilép Novák tanácsadó testületéből

Szerdán még visszavonta nyilatkozatát, Lackfi János most kilép Novák tanácsadó testületéből

Lackfi János (Fotó: Halász Nóra)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem akartam a témához hozzászólni, a drámai távozásokat nem kedvelem. Viszont a gyűlölet-vihart sem szeretném tovább állni egy olyan fájdalmas és viszolyogtató ügyben, melyhez hangsúlyozottan semmi közöm – így indítja posztját Lackfi János költő, aki csütörtök késő este jelentette be, hogy kilép a köztársasági elnök tanácsadó testületéből. 

Mint írja, „ez a döntés nem valaki mellett vagy ellen szól, az én ügyem és jogom. Nem szeretnék e tárgyban további vitát nyitni, sem szerepelni, mindent leírtam itt, amit mondani akartam.” Mint felidézi, Novák Katalin felkért tanácsadói testületének tagjaiként ők semmiféle anyagi juttatásban nem részesültek, sosem tárgyaltak napi politikai eseményeket. – Ki-ki építő, távlati javaslatokat hozott arra a szakmai területre vonatkozóan, amelynek értője. Ráadásul a tavalyi évben jöttünk össze utoljára – magyarázza a József Attila-díjas művész.

– Borzalmas minden pedofil-botrány, és a kegyelem-ügy kapcsán nagyon vártam volna bármiféle magyarázatot. A közfelháborodás teljesen érthető, az viszont aljas dolog, ahogy sokan ennek révén próbálnak kattintásszámot elérni, politikai tőkét kovácsolni, vagy csak jó troll módjára másoknak beszólogatni, saját fensőbbrendűségüket bebizonyítani. A tanácsadói testületből most kilépek, bár őszintén hittem benne, hogy hosszú távon érhetünk el pozitív változásokat – fogalmaz a költő.

Lackfit korábban mi is megkerestük, és lapunk kérdéseire elég neutrálisan ugyan, de válaszolt. Mikor jeleztük, hogy azt nyilatkozatnak tekintjük, a költő először hozzájárult a közléshez, később azonban meggondolta magát – azt mondta, írjunk csak annyit, hogy nem nyilatkozik. 

Mint ismert, napok óta nem ült el a botrány Novák Katalin kegyelmi ügye körül, sokan az elnök lemondását követelik, amiért kegyelmet adott egy pedofil bűncselekmények eltussolásában segédkező volt tanárnak. Orbán Viktor csütörtök délután szellőztette meg a Facebook-oldalán, hogy a „pedofil elkövetők számára nincs kegyelem”, és itt nincs helye jogászkodásnak, hanem egyértelmű helyzetet kell teremteni egy tiszta, egyértelmű döntéssel. Ezért a kormány nevében alkotmánymódosítást nyújtott be, így tizenharmadszorra is módosítani kell az Alaptörvényt. Novák Katalin hivatala bejelentette, hogy a köztársasági elnök „jó szívvel” alá fogja írni a miatta benyújtott jogszabályt, de ez már késő volt Gundel Takács Gábor médiaszemélyiség számára, aki ugyancsak csütörtökön bejelentette, hogy a botrány miatt otthagyja Novák 16 fős tanácsadó testületét. Az ő példáját követte most Lackfi János. 

.