Szigorít az iskolákban a minisztérium

Szigorít az iskolákban a minisztérium

Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere az iskolai tankönyvkiszállításról és a köznevelési intézmények járványügyi protokolljáról tartott sajtótájékoztatóján az Emberi Erõforrások Minisztériumának Tükörtermében 2020. augusztus 25-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az emberi erőforrások minisztere javasolja az iskoláknak az első félévi, nagy létszámú rendezvények elhalasztását, a sportfoglalkozások és énekkari próbák felfüggesztését. Betegség után a gyermek vagy a pedagógus mostantól csak orvosi igazolással térhet vissza az iskolába, függetlenül attól, hogy milyen betegsége volt - derül ki a Pénzcentrum által megszerzett levélből, amelyet az iskolák kaptak kedden az emberi erőforrások miniszterétől, Kásler Miklóstól.

A levél szerint a szülők és kísérők csak külön intézményvezetői engedéllyel, és számukra szervezett programokon léphetnek be az iskolába - ez elméletileg eddig is így volt, legalábbis minden, a Magyar Hangnak eddig nyilatkozó szülő és tanár szerint elrendelték az iskolák, hogy a szülők legfeljebb a kapuig kísérhetik a gyermeküket. 

A Pénzcentrum által megszerzett, a köznevelési intézmények számára kiadott intézkedési tervet módosító dokumentum értelmében ezentúl a koronavírussal való érintettség miatt csak az Oktatási Hivatal rendelhet el szünetet az intézményekben, mivel a fertőzés megjelenése megyére, fővárosra kiterjedő vészhelyzetnek minősül.

Változás az is, hogy az a gyermek, tanuló, vagy pedagógus, aki bármilyen betegség miatt otthon maradt, a háziorvos, a kezelőorvos igazolásával vagy kórházi zárójelentéssel mehet újra az intézménybe. Hatósági házi karantén esetén a járványügyi hatóság által kiadott, járványügyi megfigyelést feloldó határozatot szükséges bemutatni. - Eddig csak annyi volt a szabály, hogy az intézményeket csak egészséges tanulók, dolgozók látogathatták - emlékeztet a Pénzcentrum. Az iskolák betegség esetén többnyire 10-14 nap otthon maradásra kérték a diákokat a Magyar Hang tapasztalatai szerint.

Az első félévben esedékes nagy létszámú eseményeket (szalagavató, ünnepségségek, bálok, kulturális programok) a módosított intézkedési terv szerint későbbre kell halasztani, vagy megszervezésükkor tekintettel kell lenni a létszámkorlát betartására, az egészségvédelmi intézkedések betartására, szabadtéri rendezvény szervezésére.

Az általános- és középiskolákban a délutáni (nem tanórai) sportfoglalkozásokat, sportköröket, iskolai kórus- vagy énekkari próbákat átmenetileg javasolják felfüggeszteni. A Pénzcentrum által szemlézett levél nem szól más szakkörökről és szabadidős foglalkozásokról, amelyek nem sporttal vagy énekléssel kapcsolatosak, de azokon jellemzően több osztály tanulói vesznek részt. Korábban Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke négy nappal ezelőtt úgy nyilatkozott a Növekedés.hu portálnak, hogy a délutáni szabadidős foglalkozásokat csak akkor lehet megtartani, ha azokon megtartható a biztonságos távolság.

A miniszteri ajálás kitér még arra is, hogy étkeztetésnél figyelni kell az osztályok elkülönítésére, akár az osztálytermekben is megengedett az étkeztetés. Az ebédeltetés megszervezése eddig is komoly szervezési kihívás elé állította az intézményeket, főleg a nagy létszámú általános iskolákat, ahol az ebédeltetés jelen körülmények között akár 11-től déluán háromig is eltarthat, ha az iskolák el akarják kerülni a tömeges találkozásokat az ebédlőkben.