Szijjártó Péter megosztotta, mennyi munka és utazás vár rá

Szijjártó Péter megosztotta, mennyi munka és utazás vár rá

Szijjártó Péter külügyminiszter a luxusjachton Fotó: Németh Dániel Atlatszo.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az elmúlt napokban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az állami közbeszerzéseken gyakran nyertesként befutó Szíjj László jachtján pihent Horvátországban, ám eközben a közösségi oldalára feltöltött bejegyzések azt a látszatot keltették, mintha irodájából dolgozott volna. Az Átlátszó.hu videófelvételt készített a hajóról, illetve fotókkal bizonyította, hogy a miniszter augusztus 16-án, vasárnap a Lady MRD luxusjachton tartózkodott az Adriai-tengeren, a Tengerfehérvártól (Biograd Na Moru) 25 kilométerre délre, a Kornati-szigetek alatt.

Bár a luxusjachtozás alaposan felborzolta a kedélyeket, a miniszter egyelőre hallgat erről, csütörtökön pedig ugyancsak a Facebookon osztotta meg a következő napok programjait: 

Mint írja: „Kezdődik a szezon, karácsonyig pedig nincs megállás! Ma gazdaságpolitikai stratégiai megbeszélés, vasárnap irány Kína, hétfőn tárgyalások Pekingben, kedden már Nyíradonyban beruházás-átadás, szerdán nagyköveti értekezlet, csütörtökön és pénteken EU-s külügyminiszteri tanács Berlinben.”

https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/photos/a.110378113788081/193378012154757/?type=3&theater

Szijjártó luxusjachtozása szóba került a szerdai rendkívüli Kormányinfón is, de Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette, a kormány egyetlen kormánytag nyaralásával sem foglalkozik, ez Szijjártó magánügye. A G7 cikke szerint egyébként a nyilvánosan elérhető adatok alapján egy napra 10 millió forint körüli összegért bérelhető ki egy olyan luxusjacht, amilyennek a fedélzetén lefényképezte Szijjártó Pétert az Átlátszó fotósa.

Ezek után a Párbeszéd Facebook-bejegyzésben követelte a politikus lemondását. – Segítünk a kancellária miniszternek: ha egy kormánytag, azaz Szijjártó Péter állami közbeszerzéseken meggazdagodott üzletember jachtján nyaral, akkor az állam, vagyis a magyar emberek alkalmazottjaként dőzsöl. Méghozzá a magyar emberek pénzéből meggazdagodó üzletembernek az állam, azaz a magyar emberek pénzéből megszerzett jachtján – írja az ellenzéki párt.

– Ez közügy. Ez korrupciógyanús. Ez elfogadhatatlan – szögezte le a Párbeszéd, hozzátéve, hogy éppen ezért Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek távoznia kell posztjáról. Mint közölték, a „NER-politikusokat nyaraltató Szíjj László korrupciógyanús ügyletei” miatt pedig az OLAF-hoz, az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz fordulnak.

Nem ez az egyetlen probléma az adriai hajókázással. Az Átlátszó cikkéből ugyanis kiderül, negyedórával azt követően, hogy a hajón tartózkodók észrevették a hívatlan látogatókat, kikapcsolták a hajón lévő automatikus azonosító rendszert, az AIS-t. Mint lapunk megírta, nem szokás ezt a műszert kikapcsolni, amit persze a miniszternek nem kell tudnia, a hajó személyzetének azonban igen. Olyannyira tilos a berendezés kikapcsolása, hogy az büntetést von maga után – mondta lapunk kérdésére Szalma Botond, a Plimsoll Zrt. vezérigazgatója, korábban a Mahart vezérigazgatója. Ez azért is rossz lépés, mert a hajózási szakértő szerint leginkább „azok szokták kikapcsolni a műszert, akik valami rosszban sántikálnak. Az embercsempészek, a drogcsempészek, a fegyvercsempészek és a tilosban halászók.”