Szijjártó visszavágott Tusknak, miután az Európai Néppárt elnöke korcsnak nevezte a magyar demokráciát

Szijjártó visszavágott Tusknak,  miután az Európai Néppárt elnöke korcsnak nevezte a magyar demokráciát

Szijjártó Péter (Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Donald Tusk kudarcot vallott. Pártvezetőként és sajnos emberként is” – írta a magyar külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebookon. Szijjártó Péter azért szólt be ennyire az Európai Néppárt elnökének, mert Tusk a Szabad Európának adott korábbi interjúban többek között arról beszélt: a magyar miniszterelnök „illiberális demokráciáról” alkotott víziója voltaképpen nem más, mint egy „korcs demokrácia” terjesztése Magyarországon.

https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/posts/209488017210423

Azt értem, hogy Donald Tusknak nehezére esett, hogy kiszorult a lengyel belpolitikából – folytatja Szijjártó. Mint hozzáteszi, azt is érti, Tuskot frusztrálja a lengyel és a magyar kormány „nemzeteink sok évszázados testvériségén alapuló” jó együttműködése. Mindezekkel együtt azonban elfogadhatatlan “korcs”-nak nevezni a magyar demokráciát – szögezte le a külügyminiszter.

Ezzel még nincs vége a lengyel politikus ostorozásának: „Donald Tusk számára adott volt a lehetőség, hogy bizonyítson, ő azonban a legnagyobb európai pártcsalád vezetőjeként semmit nem tett azért, hogy az európai emberek könnyebben vegyék a világjárvány nyomán előállt egészségügyi és gazdasági kihívásokat. Donald Tusk egyetlen lélegeztetőgép beszerzéséhez vagy egyetlen európai munkahely megvédéséhez sem nyújtott segítséget” – hangsúlyozta Szijjártó.

Mostanában nem Tusk az első EU-s vezető, aki élesen bírálja Orbán Viktor politikáját. Vera Jourová, az Európai Bizottság cseh alelnöke a német Spiegelnek adott interjújában kritizálta a magyar demokráciát, a sajtószabadságot, és úgy fogalmazott, hogy a magyar  demokrácia nem illiberális, hanem beteg. Ezért a magyar igazságügyi miniszter, Varga Judit, majd a magyar kormányfő is lemondásra szólította fel Jourovát.