Szinte mindenki nyugati vakcinát kap harmadik oltásként

Szinte mindenki nyugati vakcinát kap harmadik oltásként

A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaga, a Comirnaty-vakcina fecskendőkben előkészítve a harmadik, emlékeztető adag oltásához az egri Markhot Ferenc Kórház oltópontján 2021. szeptember 14-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alig van Magyarországon olyan személy, aki harmadik oltásként keleti vakcinát kapott. A november 7-ig bő 1,36 millió harmadik oltást felvevő személy közül alig két százaléka kapott kínai Sinopharmot vagy orosz Szputnyikot. Ez derül ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) honlapján közölt adatokból, amelyet a 24.hu vett észre.

Az intézetnek Magyarország folyamatosan küldi az adatokat, heti bontásban lehet azokat visszakeresni. Ennek alapján Sinopharmot összesen 25 130 személy kapott emlékeztető oltásként; kétharmaduk, 16 253-an hatvan év felettiek. Szputnyikot mindössze 803 ember kapott, az AstraZeneca vakcináját pedig 2571 magyarnak adták be harmadik oltásként – derül ki az adatokból.

A legtöbb emlékeztető oltásként beadott vakcina Pfizer készítmény. Több mint 1,1 millió személyt oltottak ezzel, vagyis a beoltottak 87,5 százaléka kapta ezt. A második legnépszerűbb választás a Moderna volt (90 625 beoltott, az összes harmadik oltást kapott 6,63 százalékának adták ezt az oltóanyagot). Az egydózisú Janssenből is több tízezer, 51 306 fogyott – azaz az összes harmadik oltást beadatók 3,75 százaléka választotta ezt – hívták fel a figyelmet.

Emlékeztettek, hogy a magyar kormány a harmadik oltás lehetőségét – Európában viszonylag hamar – azután vezette be, hogy az antitestvizsgálatok eredményei kimutatták, hatvan év felett mérhetően alacsonyabb a kínai vakcina hatékonysága.