Szlávik: Ha egy társaság egy légtérben maszk nélkül tartózkodik, szinte garantáltan mind megkapják

Szlávik: Ha egy társaság egy légtérben maszk nélkül tartózkodik, szinte garantáltan mind megkapják

Szlávik János infektológus főorvos egy Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 26-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A helyzet továbbra is súlyos, néhány napja szinte száz százalékos a Dél-pesti Centrumkórház kihasználtsága és az intenzív is tele van, ami leginkább a brit variánsnak köszönhető – mondta Szlávik János infektológus a Heti Naplóban.

Hozzátette: lelkileg is nehéz azt látni, hogy mennyi a fiatal, sok a terhes nő és 30-40-es tüdőgyulladásos betegeket kell kezelni. A vírus változik és túl akar élni – mondta. A koronavírus jelenleg könnyebben kötődik a sejtekhez, és jobban terjed emberről emberre. „A továbbiakban számíthatunk arra, hogy ez így marad” – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy az oltóanyagokkal kell a variánsok után menni. Egyelőre úgy tűnik, hogy a mostaniak megfelelő védelmet nyújtanak.

A Dél-pesti Centrumkórházban komplett család is feküdt, ez a vírus nem válogat, mindenkit letarol – részletezte. Ha egy társaság vagy kollégák egy légtérben maszk nélkül tartózkodnak, és valaki fertőzött, szinte garantált, hogy mindenki megkapja, holott korábban ez nem volt annyira biztos – mondta.

25-30 százalékos átoltottság lenne a minimum, hogy valamilyen hatása legyen, de ez most csak 10 százalék körüli – magyarázta. Leszögezte, hogy nincs szükség náluk arra, hogy döntsenek a betegek ellátása között. Ettől messze vagyunk.

Az AstraZeneca körüli hírekre Szlávik János úgy reagált, hogy a „világ óvatos”, inkább felfüggesztik az oltást, és kivizsgálják az eseteket. Azt viszont fontos tudni szerinte, hogy több tízmilliókat oltottak be ezzel az oltóanyaggal, és statisztikailag már kijött volna, ha véralvadási vagy egyéb gondokat okoz a vakcina. De azzal egyetért, hogy ki kell ezeket vizsgálni, adott esetben fel kell függeszteni az oltást. Amennyiben nálunk is lenne hasonló eset, akkor még nálunk is előfordulhatna a leállás, ugyanakkor vigyázni kell, mert minden ilyen lépés megrengeti a bizalmat. „Tessék benne bízni” – mondta. Hozzátette: az esetleges mellékhatások reakciók nem azt jelentik, hogy veszélyes lenne az oltóanyag vagy nem védene meg minket. A védőoltás mellé pedig nem javasolt az aszpirin szedése vérhigító gyanánt. 

Az oltás beadatása mindenkinek „erkölcsi kötelessége”

Ahogy több lett a koronavírus-fertőzött sokkal nagyobb lett az intenzív osztályok terheltsége – hangsúlyozta Gál János, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájának igazgatója az M1 vasárnap esti műsorában. Kiemelte azt is, hogy „az intenzív ki fog tartani”. Gál János elmondta, hogy Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora elrendelte plusz 50 intenzív ágy felállítását.

A szakember elmondta: jelenleg azt látni, hogy hogy sokkal több beteg kerül az intenzív osztályra, a fiatalabb korosztályból is. Az egészségügyi dolgozók a rendelkezésre álló eszközökkel és gyógyszerekkel segítik az életben maradás esélyeinek növelését. Gál János szerint „ez a vírus kiszámíthatatlan”, változik. Ezért is fontos az intenzív terápia érdekében, hogy legyen elegendő lélegeztetőgép – hangsúlyozta.

Gál János nagyon fontosnak nevezte, hogy minél előbb megkapják az emberek a koronavírus elleni vakcinát. Kiemelte: a Magyarországon engedélyezett oltóanyagok biztonságosak, egyik esetében sem találkoztak komoly szövődménnyel. A Semmelweis Egyetem klinikaigazgatója szerint az oltás beadatása mindenkinek „erkölcsi kötelessége”.