Támogatják a garantált alapjövedelmet az európaiak

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Érdekes közvélemény-kutatást végzett az Oxfordi Egyetem Szent Antal Kollégiumának Európai Kutatások Központja, amelyről magyarul a 444 számolt be. A Bertelsmann Alapítvány rendszeres felmérése keretében végzett kutatást Timothy Garton Ash történész vezette, a kérdéssort pedig még a koronavírus-járvány kirobbanása előtt, a klímaváltozásra fókuszálva állították össze. Azonban a válaszokat már március 5. és 25. között vették fel, így erősen befolyásolhatta azokat a pandémia.

A meglepőbb eredmény között az volt, hogy minden korcsoport egyértelműen támogatta a garantált alapjövedelmet. A fiatalok és középkorúak 71, az ötven év felettieknek pedig 70 százaléka gondolta azt jó megoldásnak. A kötelező európai minimálbért az ötven alattiak 84, az afelettiek 86 százaléka gondolta jó ötletnek.

Aggasztóbb eredmény lett, hogy a 16-29 évesek 53 százaléka gondolja, hogy a parancsuralmi rendszerek hatékonyabbak a klímakatasztrófával szemben. Mindezt azok után, hogy az év elején hangsúlyos téma volt, mi folyik Jair Bolsonaro elnök Brazíliájában, ahogy például Oroszország vagy Kína sem jár az élen a klímaváltozással szembeni harcban. A 30-49 éveseknek már csak 42, míg az idősebbeknek 35 százaléka gondolta így.

Az ötven felettieknek 53 százaléka gondolja, hogy a védekezés elsősorban a nemzetállamok feladata, a harminc alattiaknak viszont csak 42 százaléka.