Tatai népszavazás: az összes aláírást megsemmisíttetné a választási iroda

Tatai népszavazás: az összes aláírást megsemmisíttetné a választási iroda

Tiltakozás Tatán, az Öreg-tó mellett tervezett luxusszálloda ellen (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nemzeti Választási Iroda állásfoglalása szerint az eddig gyűjtött aláírások nem használhatóak fel a népszavazási kezdeményezéshez, azokat meg kell semmisíteni – közölték a tatai Öreg-tó partjára tervezett szállodaépítés elleni referendum kezdeményezőivel. Az aláírásgyűjtésből már csak hat nap lett volna vissza, a szükséges 4175 darab helyett több mint hatezret gyűjtöttek.

A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent, a rendkívüli jogrendhez kapcsolódó kormányrendelet értelmében a koronavírus-járvány miatt meg kell szakítani minden népszavazással kapcsolatos eljárást, így péntek óta aláírások sem gyűjthetők, illetve nem írható ki időközi választás sem. Ennek megfelelően arra készültek a civilek, hogy majd a veszélyhelyzet megszűnte után folytatódik az eljárás, Ám most azt a tájékoztatást kapták, hogy a veszélyhelyzet lejárta után 5 napon belül újra ki kell adni az aláírásgyűjtő íveket, ekkor kezdődhet elölről az egész aláírásgyűjtés, amelyre szintén 30 nap áll majd rendelkezésre. Vagyis a tatai civilek 3 heti munkáját egy tollvonással elkaszálná az NVI.

Szalay Ildikót, a Stop Avalon! Tata civil csoport alapítója ezzel kapcsolatban azt mondta a Mércének, hogy jogászaik bíróságra, ők pedig tüntetés formájában utcára viszik az ügyet. „Azt is felajánlottam a jegyző úrnak, hogy a mai nap folyamán azonnal átadom neki az összes aláírt ívet, de erre sem kaptunk már lehetőséget. Azt mondták, hogy ha át is adjuk, akkor ők semmisítik meg az egészet, ha viszont nem adjuk át, akkor nekünk kell megsemmisítenünk” – mondta.

Karlosák Edina jogász a Mércének azt mondta, a kormányrendelet csak azt írja elő, hogy a népszavazási határidők megszakadnak, majd a veszélyhelyzetet követően újrakezdődnek.

A Stop Avalon az eseményekre reagálva már meg is hirdetett szombat délután 4 órára egy demonstrációt a tatai Kossuth térre:

Lapunk is többször beszámolt már arról, hogy Michl József, Tata fideszes polgármestere január végén egy testületi ülésen bejelentette, a Hell Energy csoporthoz tartozó Avalon cég 120 szobás luxusszállodát kíván építeni közvetlenül az Öreg-tó partjára. Azonnal elindult a civil tiltakozás, tüntetést is tartottak a tó partján.