Több városban is emelkedni kezdett a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

Több városban is emelkedni kezdett a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

Kemes Klára, a Pannon Egyetemhez tartozó Soós Ernõ Víztechnológiai Kutató-Fejlesztõ Központ asszisztense a MOL nagykanizsai laborjában 2020. április 20-án (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 17. héten a szennyvízminták koronavírus eredményei erős ingadozást mutatnak, a korábbi heteket jellemző csökkenés megállt – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján. Mint írják, a legtöbb vizsgált város szennyvizét stagnáló tendencia jellemzi. Amíg Budapest északi és déli szennyvíztisztító ellátási területén, valamint Debrecenben és Szolnokon ismét emelkedett a szennyvízben mért koronavírus-örökítőanyag mennyisége, addig más településeken – Egerben, Kaposváron, Pécsett, Székesfehérváron és Tatabányán – csökkent.

A vírus szennyvízben mért koncentrációja március végén csökkent először a harmadik hullám során, eleinte csak néhány település esetében, majd országosan is egyre kevesebb új fertőzöttet jelzett előre. A most megtorpant csökkenés akár figyelmeztető jel is lehet, hiszen hasonlót tapasztalhattunk februárban is. Akkor a hetek óta tartó kedvező tendencia végét egy a mostaninál is diszkrétebb emelkedés törte meg. Azt követően azonban berobbant a harmadik hullám, és bár a jelek már január végén egyértelműek voltak, a kormány heteket várt a szigorításokkal.

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs keddi „tájékoztatóján” úgy fogalmazott, hogy a járványnak még nincs vége, de látványosan javulnak az adatok. Emlékezetes, hogy a tiszti főorvos januárban is hasonlóan nyilatkozott, még azt követően is, hogy kiderült, Magyarországon is megjelent a brit mutáció.

Ezúttal nem egy vírusvariáns okozhat problémát – bár az indiai mutáció már a szomszédban jár –, hanem az enyhítés, amelynek hatására komoly tömegjelenetek alakultak ki Budapesten és több nagyvárosban is. Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter szerint ugyanakkor a vírus reprodukciós rátája 0,76 százalék, ami azt jelenti, hogy kontroll alatt van és lassul a járvány.