Tovább romlott a sajtószabadság helyzete Magyarországon

Tovább romlott a sajtószabadság helyzete Magyarországon

A sajtószabadságról vitáztak az Európai Parlamentben március 10-én (Fotó: Arató László / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország három helyet rontva már csak a 92. helyen található a Riporterek Határok Nélkül (RHN) nemzetközi újságíró-szervezet friss sajtószabadság-ranglistáján.

A szervezet szerint a koronavírus-járványt ürügyként felhasználva az Orbán-kormány tovább növelte befolyását a magyar média felett. A jelentés szerint a koronavírusjárvány kitörésekor olyan jogszabályt fogadtak el, melyek segítségével eljárással fenyegethettek újságírókat álhír terjesztése vádjával, de megemlítették azt is, hogy a veszélyhelyzetre hivatkozva nehezebb hozzáférni a közérdekű adatokhoz.

A drónfelvételek készítésére vonatkozó törvénymódosítás is szűkítette a sajtó mozgásterét az RHN megítélése szerint. 

Sérült a média sokszínűsége is, erre példaként hozza fel a jelentés a Klubrádió frekvenciájának elvételét és az Index ügyét.

Az Európai Unióban egyedül Bulgária helyzete rosszabb, ők a 112. helyen találhatóak. De olyan európai országok is előttünk vannak a listán, mint Albánia, Moldova és Észak-Macedónia. A listát Norvégia vezeti, utána Finnország majd Svédország következik.

A sor végén Eritrea és Észak-Korea található, utána Türkmenisztán, Kína és Dzsibuti következik.