Transparency: Törvényes, de pitiáner volt Orbán toszkánai repülős kiruccanása

Transparency: Törvényes, de pitiáner volt Orbán toszkánai repülős kiruccanása

Orbán Viktor (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jogilag helytálló az ügyészségi indoklás, persze ettől még iszonyatos közpénzszórásról van szó – így kommentálta lapunknak Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója, hogy az ügyészség visszadobta az Orbán Viktor toszkánai útjáról szóló feljelentést.

Mint arról a Magyar Hang is beszámolt, a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség visszautasította Hadházy Ákos hűtlen kezelés és hivatali visszaélés gyanújával tett feljelentését, álláspontjuk szerint ugyanis Orbán védett személy, akinek akár szabadsága alatt is jár a személyi biztosítás, és szükség esetén a Honvédség repülős támogatása is.

Ligeti szerint Orbán valóban védett személynek számít, akkor is, ha éppen nem hivatalos úton jár – és törvény szerint ennek megfelelő szintű védelem kell megillesse őt. Különösen igaz ez a közlekedésre: Orbán testőrcsapata minden útvonalat és ingatlant ellenőriz, biztosít, ahol a miniszterelnök megfordul. A védelem olyan kötelezettség, ami alól maga az állami vezető sem bújhat ki, és prioritást élvez, az pedig csak másodlagos szempont lehet, hogy maga az út mennyibe kerül, mennyit lehetne spórolni rajta.

„Erkölcsileg és politikailag persze elvárható lenne, hogy az állami vezető ne éljen vissza a helyzetével, lehetőleg olcsón utazzon. Ha azonban mégis pazarol, akkor kell a védelmi protokoll, kerüljön akár milliókba. Orbán toszkánai magánútja a honvédségi Airbussal így törvényes, de pitiáner megoldás volt. Ráadásul abban sem vagyok biztos, hogy olcsóbb lett volna, ha két nappal később egy menetszerinti repülőjárattal és a testőreivel tér vissza Olaszországba” – véli Ligeti Miklós, aki hangsúlyozta: maga is ellenzi, hogy a miniszterelnök honvédségi gépekkel utazzon focimeccsre.

Hadházy panaszt tesz

Másként gondolkodik az esetről az Orbánt olaszországi útja miatt feljelentő Hadházy Ákos. „Nem csak a lóláb, hanem egy teljes ménes lóg ki az ügyészségi indoklásból” – vélekedett. A képviselő tőlünk hallott először a hatósági döntésről, amin nem lepődött meg, szerinte nem is volt kérdéses, hogy feljelentését valamilyen hazug magyarázattal visszadobják.

Hadházy szerint a személyi védelem ugyan jelentheti, hogy Orbán kap néhány testőrt, de ettől még nem járna neki privát célokra is használható honvédségi repülő; hiszen az osztrák miniszterelnök is tud menetrend szerinti járatokon utazni, testőrcsapata kíséretében.

 Ráadásul – emlékeztetett Hadházy – a kormány először arról beszélt, hogy az Airbusnak technikai okok miatt kellett leszállnia Toszkána tartományban, míg az ügyészség magánútként említi az olaszországi kitérőt – ami komoly ellentmondás. „tValaki utasította a pilótá, hogy egy magánút miatt ezer kilométerrel többet tegyenek meg. Erre semmilyen jogalap nincs, ha csak nem egy általam sem ismert titkos (úgynevezett 4000-es) kormányrendelet” –mondta.

Hadházy úgy gondolja, hogy egy rendszerváltás után akár egy ilyen eset miatt is bíróságra lehet citálni Orbánt, de azt is, aki az ügyészségi határozatot jóváhagyta. Mint megtudtuk, a képviselő panaszt tesz a feljelentés elutasítása miatt – de jogi lépésekre készül azért is, mert a rendőrök földre dobták a Karmelita Kolostor előtt történt kordonbontás során.