Újabb akkugyáraktól tart az LMP

Újabb akkugyáraktól tart az LMP

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnök (Forrás: LMP/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tájékoztatást vár az LMP Orbán Viktortól arról, hogy kínai tárgyalásain milyen akkuberuházásokról egyeztetett. Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt társelnöke felidézte, hogy már többször felszólították Szijjártó Pétert, hogy ne menjen Kínába, mert mindig „hoz haza” egy újabb akkugyárat. Most szerintük „sajnos a helyzet fokozódott”, hiszen személyesen Orbán Viktor látogatott el Pekingbe. Ezzel pedig félő, hogy nem csak egy, hanem akár több bejelentés is lesz majd a jövőben.

Schmuck Erzsébet bírálta, hogy miközben a kormány akkunagyhatalom akar lenni, ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy akkugyarmattá válunk. A kormányt nem érdekli az sem, hogy a klímaváltozás miatt Kelet-Magyarország félsivatagos állapotban van, az Alföldön pedig a talajvízszint 2-4 centiméterrel süllyed évente, vagyis a vízre nem a gyárakban, hanem a mezőgazdaságban lenne szükség.

Orbán Viktor hétfőn érkezett Pekingbe az Övezet és út kezdeményezés csúcstalálkozójára, ahol Európa és a nyugati világ versenyképességének csökkenéséről, az összeköttetések fontosságáról és Magyarországról mint a keleti és nyugati gazdaság és technológia találkozási pontjáról beszélt. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-nek arról számolt be, hogy a kormányfő szerint a nyugati versenyelőny korszaka véget ért, a keleti világ megerősödött, és most az európai dilemma az, blokkosítsuk-e a világgazdaságot, vagy versenyezzünk, protekcionisták legyünk, vagy keressük az új korszak adta együttműködési, összekapcsolódási lehetőségeket. Európa az ukrán háború miatt elvágta az Oroszországhoz fűződő együttműködés szálait, ezzel is egy hatalmas lépést tett a blokkosodás irányába. Most még – tette hozzá Orbán Viktor – ennél is tovább akarnak menni: „decoupling”-ról és „de-risking”-ről beszélnek, melyek az európai és a kínai gazdaság egymástól való elszigetelését jelentenék. A konnektivitás hívei, köztük Magyarország, elutasítják a blokkosodás politikáját. Közép-Európa évtizedeken keresztül szenvedett a blokkosodástól, ami „nem volt jó, ésszerűtlen volt, embertelen volt”. Versenyképességünk a mélybe zuhant, a technológiai versenyben jócskán hátra maradtunk és elszegényedtünk.

Orbán Viktor szerint Magyarország célja, hogy a keleti és a nyugati gazdaság és technológia találkozási pontja legyen. Ma Európában nálunk találkoznak az új technológiai korszakra átálló legjelentősebb keleti és nyugati beruházók. Büszkék vagyunk arra, hogy mára Magyarország lett a kínai vállalati beruházások első számú közép-európai célpontja – közölte, hozzátéve, hogy Magyarország készen áll a további együttműködésre Kínával és minden konnektivitást támogató országgal.

Címkék: LMP, Schmuck Erzsébet