Újabb részletek derültek ki a jövőre élesedő palackvisszaváltási rendszerről

Újabb részletek derültek ki a jövőre élesedő palackvisszaváltási rendszerről

A Szentkirályi Magyarország Kft. nagy teljesítményű PET-palackozó gyártósora 2023. június 2-án (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Mol hulladékkoncessziós cége, a MOHU a január elsején élesedő visszaváltási rendszerről árult el részleteket egy háttérbeszélgetésen – írta meg a Telex.

Mint emlékezetes, palackonként 50 forintot fizetünk majd jövőre az egyszerhasználatos műanyag-, fém- vagy üvegpalackokért, így aki nem gyűjti őket, sokat bukhat. A rendszer úgy épül fel, hogy amikor egy italgyártó piacra dobja a termékeit, lejelenti, hogy hány palackot adott el, és befizeti a palackonkénti 50 forintokat. Majd a nagykereskedő-kiskereskedő megveszi a termékeket, és kifizeti az 50 forintokat a gyártóknak, akik így már a pénzüknél vannak. Amikor a kereskedő értékesít, ő is beszedi a fogyasztóktól a pénzt, vagyis mullára zár. A hétköznapi vásárlók viszont csak akkor jönnek ki nullára, ha minden palackot összegyűjtenek és visszaváltanak. Amit nem visznek vissza, az veszteséget jelent, egyben a MOHU ezt a pénzt megnyeri. Részben ez a vissza nem váltott palack finanszírozza a rendszert.

Lényeges, palackokat automatákban lehet majd visszaváltani. A vásárlók az automatákban a kereskedelmi egységben felhasználható utalványokat vagy pénzt kaphatnak. Fontos, hogy az automata akkor tudja jól beazonosítani a palackot, ha az sértetlen. Ez is újdonság, hiszen eddig az volt a cél, hogy tapossuk össze a flakonokat. Most az automata a palack formáját és a vonalkódot is azonosítani fogja.

Többféle méretű automata is lesz: van évi 10 ezer palackos kapacitású is, de nagy, 2 milliós is. Az első három hónap azzal telhet majd el, hogy az üzletek összehasonlítják, mi volt a terv és mi a gyakorlat, elég-e a gép, vagy hozzá kell-e igazítani a kapacitásokat a valósághoz. Nyugat-európai példák alapján az a minimumcél, hogy 90 százalékos visszagyűjtési és újrahasznosítási arányt érjen el az ország.