Palackvisszaváltó automatákat kell majd kitenni a nagyobb üzletekben

Palackvisszaváltó automatákat kell majd kitenni a nagyobb üzletekben

A Szentkirályi Magyarország Kft. új, nagy teljesítményű PET-palackozó gyártósorának átadása Szentkirályon 2023. június 2-án. (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megjelent szerda este a visszaváltási díjakról szóló rendelet. Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint január elsejétől Magyarországon is elindul a kötelező visszaváltási rendszer, amit a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. működtet. A rendelet szerint a kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasználható termék után darabonként 50 forint visszaváltási díj fizetendő. A kötelezően visszaváltási díjas, újrahasználható termék darabonként fizetendő visszaváltási díját a gyártó határozza meg.

Ilyen kötelezően visszaváltási díjas terméknek számít – a tej és tejalapú italtermék kivételével – minden üveg–, fém– és műanyag palackos és dobozos, 1 deciliter és 3 liter közötti űrtartalmú italtermék csomagolása. A csekély mennyiségű kibocsátó által forgalomba hozott italtermékek csomagolása nem tartozik ide (A termék darab száma a tárgyévben nem haladja meg az 5000-et.) Emellett a szabályozás nem vonatkozik a speciális formájú és méretű, ezért automatával vissza nem váltható üvegekre, amennyiben ezt a koncessziós társaság az előzetes termékregisztrációs eljárás során megállapítja. A jogszabály által biztosított átmeneti időszakban, 2024. június 30–ig nem kell kivezetni a még jelölés és visszaváltási díj nélkül forgalomba hozott, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősülő italcsomagolásokat, ezek korlátlan ideig a boltok polcain maradhatnak.

A kötelezően visszaváltási díjas terméknek esetében a gyártók kötelesek a terméken a jogszabályban meghatározott jelölést elhelyezni. A visszaváltást kötelezően gépi úton, visszaváltó automatákkal kell biztosítani a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező élelmiszerüzleteknek, valamint kötelező visszaváltási helyeket kell kialakítani az 1000 főnél nagyobb népességű településeken. A kisebb eladótérrel rendelkező üzletek a rendszerhez önkéntes alapon csatlakozhatnak.