Szívesen látná Orbán Viktort az Európai Bizottság elnökeként az Osztrák Szabadságpárt

Szívesen látná Orbán Viktort az Európai Bizottság elnökeként az Osztrák Szabadságpárt

Orbán Viktor a Nemzeti Sportot olvassa a Bécsbe tartó vonatúton (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) Orbán Viktort látná szívesen az Európai Bizottság elnökeként – adta hírül az osztrák sajtó. „Úgy gondolom, hogy jót tenne Európának” – mondta az FPÖ EP-listavezetője, Harald Vilimsky az APA-nak adott interjújában. „Ő az egész uniós establishment ellenpólusa. Ő a garanciája annak, hogy ilyen intenzitású illegális migráció ne legyen lehetséges” – fogalmazott.

Vilimsky azzal is fenyegetőzött, hogy egy FPÖ vezette szövetségi kormány felállása esetén Ausztria leállíthatja a Brüsszelnek történő kifizetéseket. Utalva arra, hogy az uniós kifizetésekről többéves időközönként állapodnak meg (a jelenlegi pénzügyi keret 2027-ig tart), az FPÖ delegációvezetője azt mondta: „Minden út az első lépéssel kezdődik”. Vilimsky azonban egyértelműen elutasította azt a gondolatot, hogy Ausztria kilépjen az EU-ból. Az FPÖ európai együttműködést akar. „Mi csak azért akarjuk leváltani az embereket, mert rossz döntéseket hoznak. Mi az Európai Uniót ésszerűsíteni akarjuk, a hatásköröket vissza akarjuk vinni a tagállamok parlamentjeibe, hogy újra közvetlenebb demokrácia legyen” – mondta. Vilimsky felháborodottan utasította vissza politikai ellenfelei orosz elfogultsággal kapcsolatos vádjait, és az Egyesült Államokban fennálló szoros és aktív kapcsolataira hivatkozott. „Én az osztrák hagyományoknak megfelelően a hatalmi mezők középpontjában látom magam” – hangsúlyozta. Nem akarja megingatni a semlegességet. Ausztriának nem kellene katonai segítségére sietnie egy megtámadott uniós tagállamnak. „Semlegesek vagyunk. Nem mehetünk háborúba” – hangsúlyozta.

A hírt szemléző 444 megjegyezte, hogy a közvélemény-kutatások szerint jelentleg az FPÖ Ausztria legnépszerűbb pártja, nagyjából 30 százalékon állnak, így várhatóan ők küldhetik a legtöbb képviselőt az Európai Parlamentbe. Vilimsky korábban az Európai Parlamentben is megvédte a magyar kormányt.