Ujhelyi István szerint a tagállamoknak is van felelősségük az uniós vakcinabeszerzés csúszásában

Ujhelyi István szerint a tagállamoknak is van felelősségük az uniós vakcinabeszerzés csúszásában

Ujhelyi István

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Reagált a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely nyilatkozatára Újhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő. A két politikus azon különbözött össze, hogy van-e felelőssége az egyes tagállamoknak a közös európai uniós vakcinabeszerzés csúszásában.

Gulyás Gergely szerint az, hogy központi uniós vakcinabeszerzésre vonatkozó egyeztetéseken Magyarország is képviseltette magát, nem jelenti, hogy Magyarország is felelős lenne a vakcinabeszerzés késlekedésében, mint ahogy Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő állítja. Itt ugyanis csak tájékoztatást kaptak, a beszerzést a Bizottság intézte, és elismerte a hibákat, s mint korábban, most is utalt arra, hogy számos európai ország politikusai kritizálták élesen az Európai Bizottság eljárását. Mindezt a csütörtöki Kormányinfón mondta el a miniszter.

Ujhelyi István már korábban kifejtette azt a véleményét, hogy az Európai Unió közös vakcinabeszerzésének esetleges hibái miatt a magyar kormányt ugyanúgy felelősség terheli, hiszen aktív részese volt a folyamatnak. A miniszter nyilatkozatával szemben Ujhelyi István szerint a közös uniós testület tevékenysége nem merült ki abban, hogy a tagállamok delegáltjai meghallgatták a tájékoztatást.

– Ezzel szemben a valóság az, hogy – ahogyan a testület nevében is benne van – ez a bizottság érdemi munkát végzett és érdemi beleszólása volt a folyamatokba. Az Európai Bizottság hivatalos tájékoztatása szerint: az oltóanyag-beszállítókkal a tárgyalásokat a Bizottság és a közös tárgyalócsoport folytatja le, ennek tagjait az irányítóbizottság nevezte ki. „Az irányító bizottság aláírás előtt megvitatja és felülvizsgálja az előzetes beszerzési megállapodás valamennyi vonatkozását. Az irányítóbizottságban, amely hetente ülésezik, az összes uniós tagállam képviselteti magát” – olvasható az Európai Bizottság hivatalos tájékoztatásában. Vagyis, a magyar kormány hazudik, amikor azt állítja: semmilyen beleszólása, semmilyen ráhatása nem volt az uniós közös közbeszerzés tartalmára, hiszen az általa delegált képviselőnek felülvizsgálati lehetősége volt ebben a kérdésben is – írta közleményében a képviselő.

Az csak a miniszter csütörtöki Kormányinfón, újságírói kérdésre adott válaszából derült ki, hogy Magyarország Szócska Miklós egykori államtitkárt delegálta a testületbe.

Ujhelyi István azt is írta: nem állítja, hogy az EU közös közbeszerzése hibáktól mentes lett volna és csak a magyar kormány tehető felelőssé a logisztikai hiányosságokért. 

A képviselő kitért arra is: kérte a magyar kormány által kötött logisztikai vakcina-szerződéseknek a nyilvánosságra hozatalát, amelyekből kiderülhet Fidesz-kormány milyen oltóanyagokból, mennyit és milyen szállítási határidővel kért a közös közbeszerzés keretében, erre azonban eddig nem érkezett válasz.