Uniós eljárások jöhetnek a különleges gazdasági övezetek miatt

Uniós eljárások jöhetnek a különleges gazdasági övezetek miatt

A gödi Samsung SDI gyár 2020. január 28-án (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hemzseg a különböző törvényekkel való ütközéstől a Semjén Zsolt által benyújtott, a különleges gazdasági övezetek létrehozásáról szóló törvényjavaslat – mondta Bajor Tibor egyetemi oktató, önkormányzati és gazdasági szakértő, Záhony korábbi polgármestere, egykori MSZP-s országgyűlési képviselő a Népszavának.

Mint az interjúban elmondta, a megye az 1990. évi helyi adókról szóló törvény alapján nem vonhat el adót a településektől, iparűzési adó beszedésére csak a helyi önkormányzat jogosult.

Szerinte az európai unió azonnal eljárást fog indítani Magyarország ellen több okból is. Egyrészt „1997-ben aláírtuk az európai önkormányzati chartát, amelyben az is szerepel, hogy önkormányzati határokat csak népszavazással lehet módosítani, egy településtől semmilyen kormányzati vagy parlamenti döntéssel nem lehet a saját területét elvenni. A 2011-es önkormányzati törvény rögzíti, hogy két települési önkormányzat között is csak abban az esetben lehetséges az átadás, ha helyi népszavazáson a helyi lakosok azt megszavazzák.”

Bajor Tibor hozzátette: Magyarországon földterület csak és kizárólag települési önkormányzat közigazgatási tulajdonában lehet. A megyének van közigazgatási határa, de nincs saját földterülete. A jelenleg hatályos jogszabályok alapján csak arra van joga, hogy konzultáljon a településekkel. Ha a kormány ezen változtatni akar, akkor szerinte előbb módosítani kellene az önkormányzati törvényt.

A szakértő úgy látja, ha az EU „az önkormányzati jogok ilyen durva megsértését esetleg mégis elnézné, azt már biztosan nem, hogy ezzel a lépéssel az állam agresszíven beavatkozik a vállalkozások szabad versenyébe”. Hozzátette: létrehozhat a kormány bárhol gazdasági övezetet, csak előbb törvényekben meg kell szabnia, hogy milyen feltételek mellett költözhet be oda egy vállalkozás. A szabad gazdasági verseny akadályozása, ha új jelentkezőt nem engednek be ugyanolyan feltételekkel, mint azokat, akik már ott vannak. Szerinte akit nem engednek be egy ilyen övezetbe, az mehet az európai bíróságra és meg fogja nyerni a pert.

Az európai szabad vállalkozási övezetek úgy működnek, hogy az állam kijelöl egy területet, s ott térítésmentesen biztosítja a megfelelő infrastruktúrát, oktatást, képzést a betelepülő vállalatok számára, biztosítja az ott dolgozó embereknek a szociális és egyéb ellátását lakóteleptől a kórházig, egyetemi kapcsolatig. Az övezet székhelyének polgármestere részt vesz az egyeztetésen, az elfogadott beruházások, fejlesztések költségét az állam biztosítja, de azok az önkormányzat tulajdonába kerülnek – mondta Bajor Tibor.