Van olyan mentőállomás, ahol szinte mindenki elkapta a koronavírust

Van olyan mentőállomás, ahol szinte mindenki elkapta a koronavírust

Mentőápoló védőfelszerelést vesz fel az Országos Mentőszolgálat Mohács utcai állomásán 2020. március 10-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Akadnak helyek, ahol majdnem egy komplett mentőállomás elkapta a koronavírus-fertőzést, van, ahol 15 ember arra vár, hogy átessen a tesztelésen, és megtudja, hogy visszamehet-e dolgozni vagy sem – erről beszélt Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke a Klubrádiónak. A Hvg.hu szemléje szerint azt mondta, a tesztek iránti igény folyamatosan növekszik, így a napi több ezer teszt lehetetlen feladat elé állítja a mentőket.

Kusper Zsolt szerint gondot okoz, hogy a tesztelést a mentőszolgálat feladatául szabták. Úgy véli, hogy tesztelési pontokat kellene létrehozni, odavezényelni az orvostanhallgatókat, a mentőket pedig csak az idős, illetve mozgáskorlátozott emberekhez küldeni. Úgy tudja egyébként, hogy hiába végzik el a mentők a teszteket, az elemzésnél is kevesen dolgoznak, közülük is többen karanténba kerültek.

2020 márciusától napjainkig az Országos Mentőszolgálat állományának 1,5 százalékának volt pozitív a koronavírustesztje. Nagy részük már túl van a fertőzésen – írta a 24.hu megkeresésére a mentőszolgálat sajtóosztálya. Kontaktként az állomány kevesebb, mint egy százaléka van karanténban – tették hozzá.