Népszava: több ezer emberhez nem értek ki a mentők PCR-tesztre

Népszava: több ezer emberhez nem értek ki a mentők PCR-tesztre

Koronavírus-teszthez mintát vesznek az országos szűrővizsgálaton (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőn több mint nyolcezer, szerdán pedig újabb 4-5 ezer közötti helyszínre nem értek oda mintát venni a mentők – értesült a Népszava. Hozzáteszik, kérdésükre az OMSZ kommunikációs igazgatója, Győrfi Pál lényegében elismerte a kapacitási gondokat. Mint írta: az elmúlt napokban jelentősen tovább nőtt az OMSZ-hoz beérkező mintavételi megrendelések száma. 

Győrfi Pál közölte, a kezdeti néhány száz feladat után az elmúlt hetekben már napi több mint 5 ezer ilyen igénylés futott be az Országos Mentőszolgálathoz, most pedig egyes napokon a mintavételi feladatok száma meghaladja a 12 ezret is. Hozzátette: kapacitásaikat folyamatosan tovább erősítik, és igyekeznek minden tünetes beteghez 48 órán belül eljutni.

A Népszava más forrásból úgy értesült, nem ritka, hogy négy-öt nap múlva érkeznek meg a covid-tesztre várókhoz a mintavevők. A mentők egyik mintabegyűjtője a lapnak azt mondta: naponta átlagosan legfeljebb 5-6 ezer vizsgálatra van elég ember.

A Népszava arról is ír, hogy szerda estére a covidosok ellátásában már nemcsak a diagnosztika akadozott, hanem a fővárosi és a közép-magyarországi régió betegeinek a budapesti intézményekben nem volt hely, ezért őket a mentők a néhány napja hadrendbe állított váci, illetve ceglédi kórházakba vitték.

A lapnak szakértők azt is elmondták, hogy a 30 százalékos ágyfelszabadítás mellett szinte elkerülhetetlen a tervezhető ellátások korlátozása. Ám amíg erre nincs miniszteri utasítás, addig a kórházaknak minden beteget fogadniuk kell, ez pedig egyre nehezebb feladat elé állítja a rendszert. Ráadásul a fővárosi kórházakban hetek óta tart a kormányfő által bejelentett felújítási program. Így egyes részlegeket a festők számára is ki kellett üríteniük.

– Egyre több a koronavírus miatti mintavételi megrendelés, ezért napokon belül még 200 mintavételi egységet állítanak be országszerte – nyilatkozta Győrfi Pál szerdán a közmédiának. Az egységek személyzetét végzős orvostanhallgatók alkotják, a járműveket a Belügyminisztérium biztosítja. A mintavevőket az Országos Mentőszolgálat képezi ki. Hozzátette: a plusz 200 mintavételi egység értékes segítség, mert ez gyakorlatilag megduplázza a kapacitásukat. Így Győrfi Pál szerint nemcsak tarthatóak lesznek az eddigi rövid határidők, hanem lehet, hogy ezen még csökkenteni is tudnak.

Müller Cecília pedig azt jelentette be szerdán, hogy nő az Nemzeti Népegészségügyi Központ tesztelési kapacitása az Országos Vérellátó Szolgálat is belépett a laboratóriumi vizsgálatot végzők közé. Az elmúlt 24 órában Magyarországon 15 596 PCR-tesztet végeztek el a hatóságok. A PCR-tesztek laboratóriumi kapacitásának nincs felső határa – reagált az erre vonatkozó sajtóhírekre.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.