Vizsgálják, miért kellett hajtóművet cserélni az állami Airbus tehergépen

Vizsgálják, miért kellett hajtóművet cserélni az állami Airbus tehergépen

A KKM A-330 szállító repülőgépe a Duna felett az államalapítás ünnepe alkalmából rendezett légi parádén 2023. augusztus 20-án. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közlekedésbiztonsági vizsgálat indult, hogy tisztázzák, hogyan sérült meg az Airbus A330-as állami teherszállító repülőgép augusztus 20-i légi parádé idején. A gép madárral ütközött, de a súlyosabb és milliárdos költségű hajtóműcserét nem emiatt kellett elvégezni – számolt be a Hvg.hu. Az Airbus A330-as gép vizsgálata a Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) oldalára feltöltött friss listából derült ki. Ezen nemcsak az állami Airbus esete, de a szeptember 10-i, börgöndi halálos repülőtragédia ügyének vizsgálata is szerepel.

Az Airbus A330-as gép az augusztus 20-i légi parádé részeként alacsonyan áthúzott a Duna felett, közben a külügyi tárca tájékoztatása szerint madárral ütközött. Később, vélhetően már a landolás után, a leszállópályán komolyabb sérülés is érte: az egyik hajtómű lapátjai, és a hajtómű is sérült. A tervezett 10 nap helyett végül 3 hétig vesztegelt a földön a gép, amíg javították. Erről a külügyi tárca annyit árult el, hogy a szerelés költsége 95 millió forint volt, a hajtőművet pedig teljesen cseréni kellett, ám az új árát a biztosítás fedezte. A hajtómű ára egyébként 12-15 millió dollár, vagyis 4,3-5,4 milliárd forint lehetett. A több hetes javítás miatt az állam által a koronavírus-világjárvány idején, 2020-ban mintegy 17 milliárd forintért vásárolt gép átmenetileg nem termelt pénzt, kiesett a piaci teherszállítás.