A digitális nyelvtanulás lehet hatékony és szórakoztató (x)

A digitális nyelvtanulás lehet hatékony és szórakoztató (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A digitalizáció előtti világban – legyen szó bármilyen tananyagról – interaktív formában csak jelenléti oktatás létezett, azaz a diákoknak személyesen kellett részt venniük az órákon, ez alól pedig természetesen a nyelvtanulás sem volt kivétel.

Ma már teljesen más világot élünk, hiszen az internet a mindennapjaink része lett, így könnyen jelentkezhetünk a magyarorszagtobbnyelvenbeszel.hu bármelyik nyelvórájára, melyeken otthonunk kényelméből vehetünk részt a laptopunk vagy okostelefonunk segítségével.

Ám a digitalizáció korántsem csak az online nyelvórákat hozta el számunkra, hanem az olyan lehetőségeket is, mint a közösségi média vagy a játékok általi nyelvtanulás.

Használjuk ki a világhálóban rejlő lehetőségeket!

Az informális online nyelvtanulásnak sok olyan válfaja van, melyek kifejezetten szórakoztatóak, így akár a szabadidőnkben is foglalkozhatunk velük, így nem kényszerű kötelességnek fogjuk fel, hanem még jól is érezzük magunkat, miközben a tudásunk gyarapszik.

Ide tartozik például a célnyelvi YouTube videók nézése bármely, minket érdeklő témában, az online játékokkal való játszás, de a közösségi média is számos lehetőséget tartogat a nyelvgyakorlásra.

Bekövethetünk olyan felhasználókat, akik az adott idegen nyelven beszélnek, de csatlakozhatunk különféle csoportokhoz is, ahol a tanult nyelven folyik a kommunikáció, így még az aktív nyelvhasználatot is gyakorolhatjuk. Ha már nem vagyunk teljesen kezdők, akkor mi magunk is készíthetünk tartalmakat, például rövid TikTok videókat, amikben angolul, németül, stb. beszélünk.

Nyelvtanulás különféle digitális platformok által

Yeong-Ju Lee és Peter Roger „Cross-platform language learning: A spatial perspective on narratives of language learning across digital platforms” nevű kutatásában két, Ausztráliában élő külföldi diák informális nyelvtanulási szokásait vizsgálta.

Prem és Amir mindketten azért érkeztek az országba, hogy angolul tanuljanak. A tanulmány célja az volt, hogy kiderítse, hogyan gyarapították a nyelvtudásukat a különböző digitális platformokon. Ehhez naplót kellett írniuk, interjút készítettek velük, illetve posztokat is töltöttek fel a közösségi médiás profiljaikra.

Prem inkább a számítógépes játékokat részesítette előnyben, viszont ezekkel kapcsolatban aktív résztvevője volt vitafórumoknak, és saját tartalmakat is készített. Amir inkább a különféle üzenetküldő és nyelvtanulási alkalmazásokat preferálta, valamint sokat használta tudása gyarapítására az Instagramot és a TikTokot.

A tudás csak karnyújtásnyira van!

Napjainkban, amikor az okostelefonunk és a laptopunk által gyakorlatilag bármikor lehetőségünk nyílik az idegen nyelvek tanulására és gyakorlására rengetegféle módon, nem takarózhatunk azzal, hogy nincs időnk, pénzünk vagy lehetőségünk arra, hogy elsajátítsunk egy másik nyelvet. A tanulás a mindennapjaink része lehet, ráadásul szórakoztató formában.