Tizenegy Michelin-csillag Magyarországnak

Tizenegy Michelin-csillag Magyarországnak

A tatai Platán Gourmet (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Világszerte is ritka az ilyen: vidéki étterem mindjárt két csillaggal nyit a leghíresebb étteremkalauzban abban az évben, amikor a Michelin-ellenőrök Budapesten kívüli gasztroutakra is elmerészkednek. Pesti István tatai csúcséttermében, a Platán Gourmetben sikerül ez a bravúr. A helyet mi tavaly októberben teszteltük, és akkor azt írtuk a legszebben tálaló magyar séf főztjéről: „a kapros-túrós-barackdzsemes desszert például tökéletesen visszahozza gyerekkorom székelyföldi ordás palacsintáinak ízét. Hat fogást ettünk végig, és mindegyik az bizonyította, hogy az étel bizony lehet gyönyörű is, ha értő módon tálalják. És persze finom is, de az természetes, mi mást várhatnánk el egy gourmet étteremtől.”

Az étterem gasztronómiáját a természetközeliség, a magától értetődő szezonalitás határozza meg. Alig húsz vendéget fogadnak egyszerre, legalább egy nappal, de inkább korábban be kell jelentkezni, és nincs étlap – az éhes vendég azt döntheti el, hogy négy-, hat- vagy nyolcfogásos degusztációs menüt szeretne, és kér-e mellé borpárosítást, netán dzsúszokat.

A tatai Platán Gourmet nemcsak az első hazai vidéki étterem, amelyet Michelin-csillaggal ismertek el, de mindjárt kettőt is kaptak belőle. (Két csillagot annak az étteremnek adnak, ahol nemcsak csúcsminőségű alapanyagokat használnak, és egyenletesen magas színvonalon készítik el a különleges ízvilágú ételeket, de ahol a séf személyisége és tehetsége nyilvánvalóan tükröződik a kifinomult és ihletett fogásokon).

– Mindig is hittem benne, hogy a magas minőséget képviselő vidéki étteremnek van létjogosultsága. Sok munkába került, mire eljutottunk ide. Szeretném megköszönni a Michelinnek, és mindenkinek, aki támogatott ebben – mondta az díj kapcsán Pesti István séf.

A séf 2015-ben vette át az akkor már évek óta nagy sikerrel működő, a tatai Öreg-tó partján fekvő Platán étterem konyhájának vezetését azzal a céllal, hogy megmutassa, a vidéki fine diningnak igenis van létjogosultsága. Csapatával és Varró Zoltán designer segítségével alapjaiban újította meg a Tatai vár és az Esterházy-kastély között fekvő Platán gasztronómiai koncepcióját. Az átalakulás eredményeképpen 2020 nyarán megnyílt a szezonális és helyi alapanyagokból készülő fogásokat fesztelen, családias környezetben kínáló, jelenleg Futó Gergely séf vezetésével működő Platán Bisztró, majd egy évvel később, tavaly májusban a csúcsgasztronómiai élményt nyújtó fine dining étterem, a Platán Gourmet. A Platán saját kertészetéből származó zöldségek és fűszerek összetett használata mellett a legmodernebb technológiákkal és legmagasabb minőségi alapanyagokból születnek meg azok az ételkreációk, amelyekben visszaköszön az egykor itt élő Esterházy-család szellemi és kulturális öröksége, illetve a történelmi Magyarország gasztronómiai hagyománya is, és amelyeket a Platán izgalmas borpárosítással kínál.

Saját kézműves pékségükben minőségi alapanyagokból, gondos odafigyeléssel készülnek a kovászos kenyerek és péktermékek, de itt a saját készítésű lekvárok és a Platánnak dedikált speciality kávé is megvásárolható. Az Öreg-tó partján, az étterem nevét is adó 234 éves platánfa közelében felállított Kioszk elviteles ital- és étel kínálattal várja a tó körüli sétára indulókat.

Az új, immár országos Michelin Guide elismeréseit csütörtök este a budapesti Millenárison adták át. A Michelin Guide egyébként 1992 óta van jelen a magyar fővárosban, de évek óta hallani pletykákat arról, hogy a felügyelők „most aztán” vidékre is elmerészkednek. Ez most tényleg megtörtént: tegnap bemutatták az első, Magyarország egészére kiterjedő kiadványt, amely 62 éttermet ajánl. Köztük két új kétcsillagos és két új egycsillagos étterem szerepel az első országszintű válogatásban, és négy étterem kapott Green Star elismerést a fenntartható gasztronómia melletti elköteleződéséért. Összesen 11 darab csillagot osztottak ki.

– Felügyelőinket lenyűgözte ez a kulináris célpont, és Budapest mellett a további 34 magyar városban és faluban bemutatott 62 étterem bőven ad okot az ünneplésre – emelte ki Gwendal Poullennec, a Michelin Guide nemzetközi igazgatója. „A felügyelőink egy autentikus, tradíciókkal teli kulináris tájképpel találkoztak, amelyet olyan tehetséges és kreatív szakemberek vezetnek, akik büszkék kultúrájukra, és akik a nagy múltú recepteket folyamatosan újragondolják, hogy lenyűgözzék a világ minden részéről ideérkező utazókat és gurmékat. Mind a 62 étterem csapata büszke lehet arra, hogy bekerültek a Michelin Guide válogatásába.”

Két csillagos éttermek Magyarországon (mindkettő új elismerés): Platán Gourmet (Tata), Stand (Budapest). (A Standot három éve pont aznap teszteltük, amikor az első Michelin csillagot megkapták, a cikkünket itt olvashatják el.)

Új egy csillagos éttermek: 42 (Esztergom), Rumour (Budapest). (A Rácz Jenő séf vezette Rumorban is vacsoráztunk – ide kifejezetten nehéz bejutni, mert a televíziós népszerűség telt házat vonz.)

Újra megkapták az egy csillagot: Babel, Borkonyha, Costes, Essencia, Salt (mind Budapest).

A Bib Gourmand elismerés azt jelzi, hogy a vendégek visszafogott árakon élvezhetik a gasztronómiai élményeket a következő éttermekben: Anyukám Mondta (Encs), Casa Christa (Balatonszőlős), Kistücsök (Balatonszemes), Macok (Eger), Mór24 és Sparhelt (mindkettő Balatonfüred).