Publicus-felmérés a második vitáról: a többség szerint Karácsony tudja legyőzni Orbánt

Publicus-felmérés a második vitáról: a többség szerint Karácsony tudja legyőzni Orbánt

Miniszterelnök-jelölti vita az RTL Klubon (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azon ellenzékiek és bizonytalanok közül, akik valamilyen módon találkoztak az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek második tévés vitájával, 29 százalék számára Karácsony Gergely volt a legszimpatikusabb, 27 százalék számára pedig Dobrev Klára – állítja a Publicus Intézet felmérésében, amely a Népszava megbízásából szeptember 24-25-én 1198 fő megkérdezésével készült. A harmadik helyre Márki-Zay Péter került 23 százalékkal.

Tízből három (31 százalék) ellenzéki és bizonytalan szavazó szerint a vitában résztvevő miniszterelnök-jelöltek közül Karácsony Gergely, illetve tízből közel három (28 százalék) ilyen szavazó szerint pedig Dobrev Klára a legalkalmasabb arra, hogy miniszterelnökként az országot vezesse.

A válaszadók többsége (35 százalék) szerint Karácsony Gergely az, aki leginkább meg tudja szólítani a bizonytalanokat, míg holtversenyben utána Dobrev Klára és Márki-Zay Péter következnek, 22-22 százalékkal.

Tízből négy megkérdezett (42 százalék) Karácsony Gergelyt tartja Orbán Viktor kihívójának, és közel ennyien (38 százalék) említették őt, mint aki le tudja győzni Orbánt. Mindkét kérdésre a második legtöbb említést Dobrev Klára kapta (27-27 százalék), illetve a harmadik helyre Márki-Zay Péter futott be 14, illetve 18 százalékkal.

A kormányváltást akarók harmada (33 százalék) szerint leginkább Karácsony Gergely az aki képes az ország céljait a személyes céljai elé helyezni, míg tízből hárman (28 százalék) Dobrev Klárát említették, és a válaszadók ötöde Márki-Zay Pétert.

A megkérdezettek kicsivel több mint harmada (34 százalék) leginkább Karácsony Gergelytől venne használt autót, míg 22 százalék Dobrev Klárától, és közel annyian, 20 százalék Márki-Zay Pétertől. 

A felmérésből tehát kiderül, hogy bármely szempontra is kérdeztek rá, az első három helyen Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter végzett. Őket némiképp leszakadva követte Jakab Péter, majd Fekete-Győr András.

A Publicus Intézet elemzésében még azt is megemlíti, hogy akik látták a teljes vitát, kedvezőbben nyilatkoztak Karácsony Gergelyről, mint azok, akik csak részben, vagy más tudósításban találkoztak vele. Aki pedig csak részben látta a csörtét, annál Dobrev Klára volt a befutó.

Mint megírtuk, más eredményre jutott a Závecz Research kutatóintézet, amely 1040 résztvevővel, a vita nézőit reprezentáló mintán, telefonos adatfelvétellel vizsgálta az eredményeket.

Eszerint a megkérdezettek 31 százaléka úgy válaszolt, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek péntek esti vitáját Dobrev Klára nyerte meg. A második helyen 24 százalékkal Karácsony Gergely végzett, a harmadik helyezett 18 százalékkal Márki-Zay Péter lett. 11 százalékkal Jakab Péter a negyedik, 4 százalékkal Fekete-Győr András az ötödik lett.

Hogy milyen nehéz eldönteni, ki volt a szeptember 24-i előválasztási miniszterelnök-jelölti vita igazi győztese, abból is kitűnik, hogy eltérő eredményt mutatnak a Google adatai. Márki-Zay Péter a Facebook-oldalán tette közzé, miszerint a Google adatai szerint ő nyerte a második miniszterelnök-jelölti vitát. Erre abból lehet következtetni, hogy kiugróan az ő nevére kerestek rá a legtöbben.