Andor László: Az Európai Bizottság nem szuperhatalom

Andor László: Az Európai Bizottság nem szuperhatalom

Andor László a MÚOSZ EU-vízió című műsorában

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Andor László, Magyarország korábbi európai biztosa volt az EU-vízió vendége, aki 2010 és 2014 között vezette a foglalkoztatási és szociális ügyek bizottságát. Szerinte a Bizottság nem szuperhatalom, de nem is szimbolikus a jelentősége. Miközben megadott munkatervek szerint dolgoznak, ami szűkíti a mozgásteret, közben elkészülnek olyan háttéranyagok, amik egy nem várt válság esetén jól jöhetnek. A legfontosabb az időzítés, hiába jó az ötlet, ha az éppen nem rezonál a Bizottsággal.

Magyarország 20 éves európai uniós csatlakozása okán indított interjú sorozatot a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ), hogy Dull Szabolcs, a Telex volt főszerkesztője szakértőkkel megvitassa mit adott nekünk Brüsszel, hol tart az EU politika, az intézményrendszer, valamint hogyan alakulnak a távlati célok.

Ursula Von der Leyen és Jean-Claude Juncker elnök az elmúlt években sokat központosított Barrosohoz képest, mondta Andor. Utóbbi a „technokratikus karizmájára” támaszkodott a döntéseknél, az uniós állampolgárok elhitték, hogy a bizottság tényleg kiszámolta, szakterületileg átgondolta, ezért működnek az intézkedések. 2014 óta a Bizottság törekszik arra, hogy politikailag is jobban látszódjon, megerősödött az arculat és a branding fontossága, amivel Juncker az akkor erősödő euroszkepticizmusra kívánt reagálni. Von der Leyen tovább erősítette a kommunikáció teatralitását, jegyezte meg Andor László.

Kifejtette azt is, hogy a kisebb tagországok nehezen mondanak le jelenlegi pozíciókról, ami nélkül a bürokrácia csökkentése lehetetlen. Nehezen elképzelhető, hogy Németország mindig ott ülne a tárgyalóasztalnál, de Észtország csak három évente. Logikusan majd egy következő bővítésnél lesz alkalom újragondolni a biztosi és parlamenti létszámot.

Saját eredményekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy a munkavédelem területén jelentős előrelépés történt, de azoknak, akiknek ez többletmunkát és papírozást jelent, jogosan lehetnek kritikusabbak. Tervben volt a munkahelyi dohányzás betiltása, de a tagállamok ezt elkezdték maguk szabályozni, így „ha valami megy a maga útján, azt nem feltétlenül kell európai szintre emelni”.

Az interjú további részében az uniós döntéshozatal nehézségeit, a biztosi hatáskörök leosztását, tématerületeit és az EU jövőjét elemzi Andor László.

A videó teljes terjedelemben megnézhető a MÚOSZ YouTube csatornáján és/vagy meghallgatható Spotify felületén.