AstraZeneca után Modernát kapott Angela Merkel

AstraZeneca után Modernát kapott Angela Merkel

Angela Merkel német kancellár felszólal a német parlamenti alsóház, a Bundestag ülésén Berlinben 2021. március 25-én. MTI/EPA/Clemens Bilan

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megkapta a koronavírus elleni vakcina második adagját Angela Merkel, de az újabb dózist már egy másik vakcinából adták be neki: az első alkalommal AstraZeneca vakcinát kapott, most viszont Modernát, írja a BBC.

Merkel néhány nappal ezelőtt kapta meg a második oltást, miután áprilisban beoltották AstraZenecával. Az oltásra nem sokkal azután került sor, hogy a német hatóságok a ritkán, de előforduló vérrögproblémák miatt úgy döntöttek: 60 évnél fiatalabbnak nem adják be az oltóanyagot. 

Németországban az utóbbi hetekben felpörgött az oltás sebessége, eddig több mint a lakosság fele kapta meg az első adag vakcinát. Uniós szinten sem áll rosszul az átoltottság: a felnőtt lakosság 57 százaléka kapott már legalább egy adag oltást Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint. Teljes oltással a lakosság 36 százaléka rendelkezik.

Mindeközben jelenleg is világszerte kutatások folynak arról, hogy különböző vakcinák kombinálása az első és második dózisban esetleg növelheti az oltások hatásosságát. A BBC szerint az oltóanyag keverése kifejezetten hatásos lehet, ez ugyanis hosszabb ideig tartó védettséget adhat a koronavírus és annak új változatai ellen.