Az EU azt javasolja a tagállamoknak, korlátozzák az Indiából történő beutazást

Az EU azt javasolja a tagállamoknak, korlátozzák az Indiából történő beutazást

Az új koronavírus elõidézte betegségben, a Covid-19-ben meghalt emberek holttestét égetik el Karnataka indiai állam székhelye, Bengaluru egyik külvárosi tömeges hamvasztóhelyén 2021. május 12-én (Fotó: MTI/AP/Aidzsaz Rahi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság azt javasolta az uniós tagállamoknak, hogy tegyenek összehangolt intézkedéseket az Indiából Európába történő, nem feltétlenül szükséges utazások ideiglenes korlátozására a koronavírus indiai változata terjedésének visszaszorítása érdekében – közölte az uniós bizottság szerdán az MTI szerint.

A brüsszeli testület közleményében fontosnak nevezte, hogy az uniós tagországok szigorú intézkedésekkel a lehető legnagyobb mértékben korlátozzák az Indából Európába történő utazásokat. Azt ajánlotta, hogy a dél-ázsiai országból érkezők esetében a tagországok tesztelési és szigorúan ellenőrzött karanténkötelezettséget írjanak elő.

Hozzátették, a korlátozások nem érinthetik azokat, akik kényszerű okokból, vagy munkavégzés miatt utaznak Európa és India között. Az uniós állampolgároknak és az Európában tartózkodási engedéllyel rendelkezőknek, valamint családtagjaiknak továbbra is lehetővé kell tenni, hogy szigorú tesztelési és karanténkötelezettség mellett hazautazhassanak – tették hozzá.

Szintén szerdai hír, hogy Szlovéniában is azonosították a koronavírus Indiában felfedezett, B.1.617 elnevezésű változatát. Az indiai variánst a ljubljanai orvostudományi egyetem Mikrobiológiai és Immunológiai Intézete mutatta ki egy április 20-án vett mintából, és töltötte fel a globális adatbázisba.

A rendelkezésre álló információk szerint az indiai változat fertőzőbb, mint a korábban ismert variánsok. A kutatások első eredménye szerint az emberi immunrendszer kevésbé képes reagálni erre a mutációra, amit a WHO aggasztónak nevezett a napokban.