Az unióban kérdőre vonhatják a magyar kormányt a „békemisszió” miatt

Az unióban kérdőre vonhatják a magyar kormányt a „békemisszió” miatt

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök kezet fog tárgyalásuk előtt Moszkvában 2024. július 5-én. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tagállami kérésre az uniós tagállamok EU-hoz rendelt állandó képviselői szerdai ülésükön eszmecserét folytatnak Orbán Viktor „békemisszióiról” – írta hétfőn a Népszava több, egymástól független forrásra hivatkozva. Az értesülést kedden a Politico is megerősítette a Telex szerint.

Mint ismert, a magyar kormány július 1-én vette át fél évre az EU soros elnökségét, mire Orbán Viktor azonnal Ukrajnába, utána Oroszországba, a Türk Államok Szervezetének találkozójára, végül Kínába látogatott.  Ezekről az utakról az elnökségi logót használva posztolt, Moszkvában pedig Vlagyimir Putyin úgy beszélt Orbánról, amint aki az uniós elnökség képviseletében járt ott, és ezt a magyar kormányfő tételesen nem cáfolta. Josep Borrell uniós főképviselő kénytelen volt többször is leszögezni, hogy hogy Magyarország jelenleg uniós tagállamként december 31-ig tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét, de ez nem vonja maga után az unió külügyi képviseletét, amely állam-, illetve kormányfői szinten az Európai Tanács elnökének, miniszteri szinten pedig az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének feladata. Mint hangsúlyozta, ezeken az utakon a magyar kormányfő semmilyen formában nem képviseli az EU-t.

A Népszava értesülései szerint a soros magyar elnökség szerdán a fontos megbeszéléseket követő „egyéb napirendi pontok” közé száműzte a magyar miniszterelnök legutóbbi külföldi látogatásairól szóló beszámolót, ami eleve korlátozza a vita lehetőségét. Egy névtelen forrás szerint ennek ellenére nagy esély van rá, hogy a diplomaták nem csak Orbán Viktor utazásairól tájékozódnak, hanem általánosabban a soros elnökség szerepét is megvitatják. A lap egyik forrása szerint egyértelműnek kellett volna lennie, hogy ezeken a látogatásokon a magyar miniszterelnök csak a saját országát képviseli, ehelyett szándékosan sok kétértelmű megnyilvánulást tett, például az elnökség logóját használta. A nagykövetek szerdán tisztán akarnak látni, mi is történik – mondta a lap forrása. Gyakorlatilag ugyanerről beszéltek a Politicónak is, az egyik neki nyilatkozó diplomata szerint „nagyon világos”, hogy politikailag rosszallják, ami történik.

A Bloomberg kommentárja szerint nincs min csodálkozni, a magyar politikusnál már eddigi is szép múltra tekint vissza, hogy ellentétek szítására használja mind az EU-, mind a NATO-tagságot. Most mindezt az Unió égisze alatt csinálja, amit hitetlenkedve néznek az uniós és NATO-partnerek. A portál is úgy tudja, a kérdés szerdán napirendre kerül az uniós nagykövetek értekezletén, mert jó néhány országnak cseppet sem tetszik, ahogyan Orbán felhasználja az elnöki tisztséget.