Dániában, Norvégiában és Izlandon is leállították az AstraZeneca vakcina használatát

Dániában, Norvégiában és Izlandon is leállították az AstraZeneca vakcina használatát

Az Európai Gyógyszer Ügynökség által engedélyezett oltóanyag, az oxfordi AstraZeneca-vakcina első szállítmánya a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti telephelyének hűtőházában 2021. február 6-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb országban, ezúttal Dániában függesztették fel az AstraZeneca koronavírus elleni vakcináját, mert több esetben is vérrögképződést észleltek, egy ember életét vesztette. A felfüggesztés legkevesebb két hétig tart, illetve amíg ki nem derül, hogy az esetek összefüggésben vannak-e az oltással – írja a Napi.hu, a Business Insider hírére hivatkozva. Röviddel a dán bejelentést követően Norvégia és Izland is az oltás alkalmazásának szüneteltetéséről döntött. Hazánk érintettségével kapcsolatosan az Országos Gyógyszerészeti Intézet a 168 Órával közölte: „a szóban forgó tételből Európa 17 országába szállítottak, de Magyarországra nem.”

A dán egészségügyi minisztérium a Business Insider szerint közölte, az már bizonyított, hogy az Oxford Egyetem és az AstraZeneca által fejlesztett oltóanyag biztonságos és hatékony, de reagálni kell a súlyos mellékhatásokról szóló jelentésekre is. A tárca az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálataira vár.

Az AstraZeneca szóvivője a Business Insider kérdésére közölte: a vakcina biztonságosságát „alaposan tanulmányozták” és az adatok azt mutatták, az oltásokat a páciensek szervezete „általában jól tolerálja”. 

Mostanáig öt uniós ország függesztette fel az oltóanyag használatát. Múlt vasárnap Ausztriában döntöttek így azt követően, hogy egy zwettli klinika két dolgozójánál léptek fel komplikációk. Egy 49 éves nőnél az oltást követően többszörös trombózist diagnosztizáltak, aki 10 nappal az oltást követően el is hunyt. 35 éves kollégájánál tüdőembólia alakult ki szintén vérrögképződés miatt, de az ő életét sikerült megmenteni.

Az osztrák hatóságok is azt közölték, egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a vakcinának köze lenne a halálesethez, ám ez után Európa-szerte vizsgálni kezdték az oltóanyagot.

Ausztrián kívül Észtország, Litvánia, Luxemburg és Lettország függesztette fel az AstraZeneca osztrák eseteket érintő tételének használatát. Dánia döntése viszont a vakcinának nem csak egy tételére vonatkozik, az AstraZeneca használatát teljes mértékben szüneteltetik.

A Reuters szerdán az Európai Gyógyszerügynökség közleményére hivatkozva írta, hogy az EMA szerint sincs bizonyíték mostanáig arra, hogy a két osztrák megbetegedés összefüggésben állna az AstraZeneca oltásával, de vizsgálatot indítottak. Hasonlóképpen fogalmaz a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) csütörtöki közleménye, amely szerint nincs olyan adat, amely megerősítené, hogy az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari csoport által a koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyag okozta volna a Dániában észlelt vérrögképződéseket.

Az EMA azt is közölte, hogy bár minőségi hibát a közlemény kiadásakor még valószínűtlennek tartottak, az adott tételt vizsgálják. Az érintett tételből 17 európai országnak küldtek, és 1 millió adag vakcinát érint. A szervezet szerint a vérrögképződéses esetek száma az AstraZenecával beoltott páciensek körében nem magasabb, mint az általános populációban.