Deutsch Tamás: Szomorú nap a károgóknak – Varga Judit és Szijjártó Péter is győzelmet ünnepel

Deutsch Tamás: Szomorú nap a károgóknak – Varga Judit és Szijjártó Péter is győzelmet ünnepel

Orbán Viktor megérkezett Brüsszelbe 2020. december 9-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország győzött, ugyanis olyan egyetértést ért el, amely szerint a járvány idején nem lehet feltételekhez kötni az uniós támogatásokat – jelentette ki Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő az MTI-nek telefonon nyilatkozva szerdán. „Nagy siker, hogy megvédtük a magyarok pénzét és megakadályoztuk, hogy a brüsszeli bürokraták a bevándorlók kötelező befogadásával megzsarolhassák Magyarországot” – fogalmazott a képviselő.

Kiemelte, az elért egyetértéssel azt is bebizonyította Magyarország, a magyar és lengyel együttműködés, hogy Brüsszelben is ki kell, sőt, sikeresen ki lehet állni a nemzeti érdekekért. A megoldásnak köszönhetően olyan helyzet áll elő, hogy Brüsszel nem alkalmazhat kettős mércét egyetlen egy tagállammal szemben sem, nem veheti el a magyaroknak járó pénzt, és nem kényszerítheti rá akaratát Magyarországra azért cserébe, hogy a neki járó uniós forrásokhoz hozzáférhessen – tette hozzá Deutsch Tamás. „Még egy ilyen nehéz helyzetben is lehet sikert elérni, érdemes kiállni a hazánkért” – fogalmazott.

Kifejtette: győzött Magyarország, győzött a lengyel-magyar-szövetség, és győzött Európa. Ugyanis az Európai Unió azon működési rendje győzedelmeskedett, amely szerint mind a huszonhét ország, mind a huszonhét nemzet egyetértésére szükség van a legfontosabb kérdésekben meghozni kívánt közös döntésekhez – tette hozzá. „Győzelmes nap ez a magyaroknak, és szomorú nap a károgóknak” – zárta nyilatkozatát Deutsch Tamás.

Győzelmet arattunk, sikert értünk el, mert harcoltunk a nemzeti érdekért – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szerdán közzétett videóban. A tárcavezető közölte: most érkezett meg Chisinau-ból, és leszálláskor kapta a hírt, hogy „mégsem lehet politikai vagy ideológiai feltételekhez kötni a Magyarországnak járó európai uniós források lehívását”.

Úgy vélte, ha nem harcoltak volna, akkor csütörtökön olyan döntés született volna Brüsszelben, hogy „illegális bevándorlókat kellene befogadnunk”, és ha nem tennék, nem járnának az uniós források. Kiemelte: ezt megelőzték, és ennek a tanulsága az, hogy még a lehető legnehezebb körülmények közepette is, a legnagyobb nyomás dacára is ki kell állni a nemzeti érdekekért. „Ezt tettük, győztünk, és ezt fogjuk tenni a jövőben is” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Magyarország győzött, ismét bebizonyosodott, hogy mindig, minden helyzetben megéri kiállni a magyar érdekekért – írta az igazságügyi miniszter a Facebook oldalán szerda este. „Érdemes volt harcolnunk azért, hogy a világjárvány idején ne kössék ideológiai elvárásokhoz a pénzügyi támogatásokat” – fogalmazott Varga Judit.

Kiemelte: a megállapodás tiszteletben tartja az uniós szerződéseket, a nemzeti identitásunkat és védelmet nyújt a politikai zsarolással szemben. „Mi mindig, minden alkalommal harcolni fogunk Magyarországért. Győztünk! Győzött a lengyel-magyar barátság!” – írta az igazságügyi miniszter.

Orbán Viktor annyit posztolt a Facebook-oldalán szerda este, hogy „Brüsszel. Fel, győzelemre.” Indulás előtt pedig D-napként írt az uniós csúcsról.

Szerda délután írta meg a Bloomberg, hogy Lengyelország és Magyarország kompromisszumot kötött Németországgal a vétójuk visszavonásáról. Cserébe viszont a jogállamisági feltételrendszer alkalmazását felfüggesztik addig, amíg az Európai Bíróság meg nem állapítja, hogy összefér-e a jogszabály az uniós joggal, ám ez elhúzódhat, és kétéves bírósági eljárást is magával vonhat. A megállapodásról a csütörtökön kezdőd EU-csúcson szavaznak az állam- és kormányfők.

Az ellenzéki pártok Orbán Viktor vereségeként értékelték a kiszivárgott tervezetet, több EP-képviselő szerint néhány hónapon belül dönthet az Európai Bíróság az ügyben. Jávor Benedek és Hadházy Ákos viszont úgy látja, hogy a magyar miniszterelnök nagyjából fellélegezhet a következő két évre.