Esti menetrend Brüsszelben

Esti menetrend Brüsszelben

Az Európai Parlament plenáris ülése (Forrás: EP)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár Hollandiában már csütörtök este; Írországban pénteken; Csehországban, Szlovákiában, Máltán és Lettországban pedig szombat este zártak az urnák, az EP választás eredményeit csak akkor hozzák nyilvánosságra, ha minden tagországban bezártak a szavazóhelyiségek. Utoljára egyébként Olaszországban ér véget a szavazás magyar idő szerint este 11-kor.

Ma este az Európai Parlament választási estet tart Brüsszelben, a plenáris üléstermét sajtóközponttá alakítják át, színpaddal és élő televíziós pozíciók számára kialakított térrel. A választási est programja hivatalosan 17.30 órakor kezdődik, az új parlament első mandátumbecslését várhatóan magyar idő szerint 20 óra 15 perc körül teszik közzé – ezt a nemzeti becslések, az exit-pollok és a választások előtti szavazási szándékok alapján állítják össze. Az este folyamán a képviselőcsoportok vezetői és a csúcsjelöltek nyilatkoznak a sajtónak.

Az első előzetes választási eredményeket közép-európai idő szerint 23 óra 15 perc után közlik. Ezután a Parlament szolgálatai a nemzeti hatóságoktól kapott információk alapján frissített előrejelzéseket fognak közzé tenni. Az utolsó frissített előrejelzés várhatóan 01.00 óra körül lesz elérhető.

Az Európai Bizottság elnökségére pályázó csúcsjelöltek az előzetes eredmények kihirdetése után, körülbelül 23.45-től a következő sorrendben szólalnak fel:

· EPP: Ursula von der Leyen

· Európai Szocialisták Szövetsége (PES): Nicolas Schmit

· Renew Europe Now: megerősítésre vár

· Európai Zöldek: Bas Eickhout

· Európai Baloldal: Walter Baier