Felmentette tisztségéből a korrupcióval vádolt alelnököt az Európai Parlament

Felmentette tisztségéből a korrupcióval vádolt alelnököt az Európai Parlament

A szavazás pillanata az Európai Parlamentben. Felmentették a korrupcióval vádolt alelnököt (Fotó: Lukács Csaba / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedden délben szavazott Strasbourgban az Európai Parlament az Elnökök Értekezletének egyhangú javaslatáról, amely szerint Eva Kaili alelnököt azonnal felmentik a pozíciójából. Az EP a javaslatot elsöprő többséggel szavazta meg: a jelenlévő képviselők közül 625-en szavaztak igennel, egy nemmel. Bár ezek nem számított bele, ketten tartózkodtak.

Hétfőn a strasbourgi plenáris megnyitásakor Roberta Metsola EP elnök beszédében meglehetősen feldúltan így fogalmazott: támadás alatt áll az Európai Parlament, az egész európai demokrácia és nyitott, szabad, demokratikus társadalmak is. „Semmi nem fogja megállítani a demokrácia ellenségeit, akik számára ennek a Parlamentnek a puszta léte is fenyegetést jelent. Ezek a harmadik országokhoz kötődő rosszindulatú szereplők a hírek szerint civil szervezeteket, szakszervezeteket, egyéneket, asszisztenseket és európai parlamenti képviselőket használtak fegyverként a rendszerünk felszámolásához. Az ártó szándékú tervük elbukott. A parlamenti szolgálatok, amelyekre hihetetlenül büszke vagyok, már egy ideje folyamatosan együttműködtek a megfelelő nemzeti bűnüldözési hatóságokkal és igazságszolgáltatással, hogy felszámoljuk ezt az állítólagos bűnszövetkezetet.” Az EP elnöke állítása szerint a belga alkotmány előírásai szerint múlt hét végén ott volt egy házkutatásnál is, egy belga bírót és a rendőrséget elkísérve.

A politikus a beszédében ígéretet is tett arra, hogy nem lesz büntetlenség és semmit sem söpörnek a szőnyeg alá. „Belső vizsgálatot indítunk, hogy átnézzük a Parlamentre vonatkozó tényeket és kiderítsük, hogyan lehet még hermetikusabbá tenni rendszereinket. Felülvizsgáljuk, ki tud bejönni a Parlament épületeibe, kitől kapnak támogatást ezek a szervezetek, nem kormányzati szervezetek és egyének, milyen kapcsolat fűzi őket nem uniós országokhoz. (...) Felforgatjuk a Parlamentet és ezt a várost” – ígérte. A beszéd vége is sokatmondó volt: „Európaiak vagyunk. Inkább fázunk, minthogy megvásároljanak minket!”