Marshall-tervet szorgalmaz az Európai Bizottság

Marshall-tervet szorgalmaz az Európai Bizottság

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöki posztjának várományosa beszédet mond az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A második világháború utáni nyugat-európai újjáépítést szolgáló Marshall-tervhez hasonló nagyszabású gazdaságfejlesztési programról volt szó az Európai Parlament csütörtöki plenáris ülésén. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke többek között arról beszélt, hogy a járvány elleni küzdelem fontos célja, hogy megvédjük a közös piacot. Ennek érdekében hoznak döntéseket a tagállamok, de ezeket folytatni kell a következő hétéves keretköltségvetés megalkotása során. „Eszközöket, lehetőségeket kell adni az embereknek” – mondta Michel. Hozzátette, hogy ennek értelmében meg kellene emelni az Európai Befektetési Bank tőkéjét, így a multiplikátor hatás miatt minden befektetett euró többszöröse járulhat hozzá a munkahelyek teremtéséhez.

Az Európai Bizottság elnöke beszéde elején bocsánatot kért: „Igen, igaz, hogy erre senki nem volt igazán felkészülve. Az is igaz, hogy túl sokan nem voltak ott időben, amikor Olaszországnak már a legelején szüksége volt a segítő kézre. És igen, helyes, hogy ezért Európa egésze szívből jövő sajnálatát fejezze ki. A bocsánatkérés azonban önmagában nem elég: tanulnunk kell hibáinkból” – mondta Ursula von der Leyen. Beszélt arról is, hogy a Bizottság a költségvetések felhasználása során teljes rugalmasságot ad a tagállamoknak, minden forrást a járvány elleni küzdelemre lehet felhasználni, de figyelmezetett arra, hogy ezzel a jelenlegi lehetőségek legvégéhez ért az EU. Von der Leyen az európai gazdaság élénkítése érdekében egy Marshall-terv kidolgozását javasolja, amelynek elkészítéséhez haladéktalanul hozzá kell kezdeni. Ennek a gazdasági csomagnak az eszköze az európai költségvetés kell, hogy legyen.

A vitában mások is számon kérték az európai vezetőket, amiért magukra hagyták Olaszországot. Mick Wallace ír baloldali képviselő például Németországnak és Hollandiának rótta fel, amiért az olaszokra csapták az ajtót – utalva ezzel arra, hogy ez a két ország tiltakozott leginkább az ellen, hogy úgynevezett eurókötvényeket bocsásson ki az EU. Ehelyett megnövelt hitelkeretet ajánlottak az olasz és más, bajban lévő kormányoknak. Többen is arról beszéltek, hogy az EU történetének legsúlyosabb válságát éli át, amelynek során előkerülnek azok a hibák, amelyeket senki sem akart észrevenni.

Von der Leyen: Különösen figyelni fog az Európai Bizottság Magyarországra | Magyar Hang

Alapvetően nincs gond azzal, ha az EU-tagállamok veszélyhelyzeti intézkedéseket hoznak, de ezeknek arányosnak és időben korlátozottnak kell lenniük, és demokratikus kontroll szükséges hozzájuk - mondta a német Bildnek adott interjúban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

A magyar felszólalók közül a Jobbik részéről Gyöngyösi Márton mondta el, hogy meg kell reformálni az EU-s intézményeket, és el  kell dönteni azt, hogy milyen területeken hatékonyabb a nemzetállam és milyen területeken az unió.

A Fidesz nevében Deli Andor beszélt, aki rámutatott, hogy a legfontosabb feladat a koronavírus világjárvány leküzdésére irányuló európai fellépések összehangolása. Szerinte azonban nem minden képviselő gondolkodik így, mert vannak, akik „a nemzeti kormányokat rosszindulatú hazugságokkal és hamis hírek terjesztésével támadják. Ilyen hazugság a magyar Országgyűlés felfüggesztésének híre is, miközben az Országgyűlés folyamatosan ülésezik, és továbbra is teljes kapacitásában dolgozik” – mondta Deli Andor.

A Demokratikus Koalíció részéről Rónai Sándor arról beszélt, hogy közös válságkezelésre van szükség. A járvány megmutatta, hogy milyen erőforrásokat képes az EU megmozgatni, de azt is, hogyan élnek vissza a helyzettel egyes európai vezetők, mint például Orbán Viktor, aki tagadja az uniós források meglétét, és olyan döntéseket hoz a rendeleti kormányzás keretein belül, amelyek nem függenek össze a járványhelyzettel – mondta a politikus.

Az EP-képviselők pénteken szavaznak egy indítványról, amelyben összefoglalják és értékelik az eddigi EU-s lépéseket a koronavírus-járvány kapcsán, de ebben szerepel egy mondat, amely szerint az Európai Parlament elítéli a magyar kormány azon döntését, amellyel határozatlan időre hosszabbítják meg a rendkívüli állapotot és felfüggesztik a Parlamentet.