Orbán arról írt, hogy az EU-nak újra közvetlen diplomáciai kapcsolatot kell nyitnia Oroszországgal

Orbán arról írt, hogy az EU-nak újra közvetlen diplomáciai kapcsolatot kell nyitnia Oroszországgal

Orbán Viktor turnéja moszkvai állomásán, 2024. július 5-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Uniónak újra közvetlen diplomáciai kapcsolatot kell nyitnia Oroszországgal, és „magas szintű” tárgyalásokat kell kezdenie Kínával az ukrajnai háború békés megoldása érdekében – erről írt Orbán Viktor egy olyan levélben, amelyet Charles Michelnek, az Európai Tanács vezetőjének és több európai uniós politikusnak is elküldött.

A levélről a 444 számolt be, miután a Financial Times (FT) és a Bild is részleteket közölt belőle. Orbán azután írta meg a levelet, hogy Kijevben, Moszkvában és Pekingben tárgyalt, valamint Donald Trumpnál is járt. Arról is írt, hogy Donald Trumpnak „megalapozott tervei” vannak az orosz-ukrán béketárgyalásokra, hozzátéve, hogy már beiktatása előtt, azonnal béketárgyalásokat fog követelni Oroszország és Ukrajna között, ha megnyeri a novemberi amerikai elnökválasztást. A levélből az is kiderül, hogy Orbán a feleknél tett látogatása után arra számít, hogy „a katonai konfliktus intenzitása a közeljövőben radikálisan eszkalálódni fog”. Arról is írt, hogy Moszkva nagymértékben támaszkodott Pekingre a konfliktus kezelésében.

A Bild szerint a másfél A4-es oldal hosszúságú levélben Orbán tíz pontot sorolt fel, a konkrétumok között „tárgyalásokat szorgalmaz Kínával egy »békekonferenciáról«, a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételét Oroszországgal és »politikai offenzívát« a globális dél irányába, amely »megbecsülését az ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontunkkal kapcsolatban elvesztettük«”. „Több mint meggyőződésem, hogy Trump elnök valószínűsíthető győzelme esetén az USA és az EU közötti pénzügyi teher jelentősen megváltozik az EU hátrányára, amikor Ukrajna pénzügyi támogatásáról van szó” – írta többek között. Orbán szerint „európai stratégiánk a transzatlanti egység nevében lemásolta az USA háborúpárti politikáját. Eddig nem volt szuverén és független európai stratégiánk és politikai cselekvési tervünk. Javaslom, hogy vitassuk meg, hogy ennek a politikának a folytatása észszerű-e a jövőben”.

A Financial Time smegjegyzete, hogy „sokan attól tartanak: Orbán Viktor úgy támogatja a békés rendezést, hogy közben Oroszország még mindig hatalmas területeket ellenőriz Kelet-Ukrajnában, és a Kreml kezére játszik azzal, hogy aláássa a Kijev területi integritását támogató nyugati elszántságot”.