Orbán „békemisszióját” bírálta Von der Leyen az Európai Parlament előtt

Orbán „békemisszióját” bírálta Von der Leyen az Európai Parlament előtt

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottságnak az Európai Néppárt (EPP) által újraválasztásra jelölt eddigi elnöke a választás előtt a Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2024. július 18-án. (MTI/EPA/Ronald Wittek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Európa sorsa múlik azon, mit lesz a következő tettünk, egy olyan választás előtt állunk, ami meghatározza a következő öt évet – mondta a Telex szerint Ursula von der Leyen csütörtökön az Európai Parlamentben (EP). A politikus beszédében Orbán Viktornak is üzent. 

Ma szavaz az Európai Parlament arról, hogy Ursula von der Leyen lehet-e ismét az Európai Bizottság elnöke, és a szokásoknak megfelelően Von der Leyen bemutatta, mik lennének a tervei bizottsági elnökként. Beszéde elején felelevenítette az elmúlt öt év kulcsfontosságú pillanatait és szót ejtett napjaink nehézségeiről is. – Öt évvel ezelőtt álltam itt és az önök bizalmát kértem. Példátlan öt év volt az unió történelmében. Nem fogom elfelejteni, amit David Sassoli mondott halála előtt: hogy egy egységes Európát szeretne – fogalmazott. A beszéd egy pontján keményen nekiment Orbán Viktornak, bár a nevét nem mondta ki. – Két hete egy európai miniszterelnök Moszkvába látogatott. Ez az úgynevezett békemisszió nem volt más, mint egyfajta megnyugtatása a másik félnek. Ez a békéltetési látogatás nem ért el semmit – jelentette ki az újraválasztására készülő politikus. Von der Leyen az angol appeasement szót használta a békítésre, ez ugyanaz a kifejezés, mint amivel Neville Chamberlain brit miniszterelnök politikáját szokták jellemezni Adolf Hitler igényeinek kielégítésére a második világháború előtt. 

Von der Leyen emlékeztetett arra is, hogy Orbán látogatása után két nappal Putyin bombái egy gyermekkórházat és szülészetet találtak el, „ez nem volt véletlen, hanem egy nagyon is jeges üzenet volt” – tette hozzá. Nem Von der Leyen volt az egyetlen, aki Orbánról beszélt – írja a 24.hu. A beszéd utáni vitában Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője Marine Le Penhez és Jean-Luc Melenchonhoz hasonlította Orbánt, mint akik meg akarják osztani az Európai Uniót, a Renew-t vezető Valerie Hayer pedig arra kérte Von der Leyent, indítsa el az eljárást, amely megfoszthatja Magyarországot a szavazati jogától a tanácsban.