Van, aki túlélte, van, aki nem – kapitányok a vb után

Van, aki túlélte, van, aki nem – kapitányok a vb után

Joachim Löw a helyén maradhatott a németek csúfos kiesése ellenére Fotó: fifa.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Majdhogynem természetes folyamat, hogy egy nagy világverseny után fejek hullanak a porba, mások pedig meglepetésre maradnak a helyükön. Ez alól az idei vb sem volt kivétel.

A német labdarúgó-válogatott a valaha volt leggyengébb eredményét érte el az oroszországi tornán. Története során először még a csoportjából sem jutott tovább. A Német Labdarúgó-szövetség (DFB) elnöksége mégis úgy döntött, további bizalmat szavaz Joachim Löwnek. A DFB vezetőségi tagjai egyhangúlag azt szeretnék, ha az 58 éves tréner kitöltené 2022-ig szóló szerződését. Vitathatatlan, a mostani szereplés óriási blama volt, s ebben jócskán felelős Löw is, de az is tény, hogy négy éve még világbajnokságot nyert a válogatottal.

Számítani lehetett Németország bukására

A címvédő beállt abba a sorba, ami a legutóbbi két világbajnokkal is megtörtént a következő vb-n.

Másoknak viszont nem kegyelmeztek. A sikertelen vb-szereplés miatt az Egyiptomi Labdarúgó-szövetség (EFA) menesztette Héctor Cúpert a szövetségi kapitányi posztról. „Az elnökség egyhangúlag úgy döntött, megköszönjük Héctor Cúper és stábja eddigi munkáját. Nagyra értékeljük a kapitány tevékenységét, hiszen az irányításával kijutott a válogatott az Afrikai Nemzetek Kupájára, valamint a világbajnokságra is, ahol 28 év után szerepelhetünk ismét” – írta az EFA közleményében. Az ausztrálok szövetségi kapitánya, a holland Bert van Marwijk pedig a Peru elleni 2–0-s vereség után lemondott a posztjáról.

Eddig még nem gyakorolt önkritikát Jorge Sampaoli. Pedig Argentínában arról pletykálnak, hogy a válogatott játékosok a vb-kiesés után a szövetségi kapitány leváltását kezdeményezték. Tény, a csapat és Sampaoli között nem volt meg az összhang az oroszországi tornán sem. Az Argentin Labdarúgó-szövetség (AFA) egyelőre nem kíván állást foglalni a kapitány ügyében. Amúgy Diego Maradona már jelezte, hogy ő ingyen is elvállalná újból a szövetségi kapitányi állást. A japánoknál edzőt cseréltek a világbajnokság előtt. Áprilisban elküldték Vahid Halilhodzicot, akit Nisino Akira váltott. Az új mesterrel végül a nyolcaddöntőbe jutottak, ahol drámai csatában, a hosszabbításban kapott góllal estek ki Belgium ellen. Nisino szerződése a hónap végén jár le, és már bejelentették, azt nem fogják meghosszabbítani. Ahogy nem újítja meg Óscar Ramírez szövetségi kapitány szerződését a Costa Rica-i szövetség sem. És távozik posztjáról Adam Nawalka, a lengyel válogatott szövetségi kapitánya is.

Generáció- és kapitányváltást sürget a spanyol sajtó, miután a nemzeti csapat a nyolcaddöntőben büntetőkkel kapott ki a házigazdáktól, és kiesett az oroszországi vb-n. Köztudott, Julen Lopeteguit két nappal a rajt előtt menesztették, helyét a szövetség sportigazgatója, Fernando Hierro vette át a kispadon. A múlt hét végén derült ki, hogy a Real Madrid korábbi ikonja nem folytatja szövetségi kapitányi munkáját, sőt sportigazgatóként sem marad a Spanyol Labdarúgó-szövetségnél. Helyette Luis Enrique lett a spanyol kapitány.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 9. számában jelent meg, 2018. július 13-án. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál vagy elektronikus formában a Digitalstandon!  Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

Címkék: foci, foci-vb