A magyarok többsége úgy érzi, jelentősen emelkedtek az árak

A magyarok többsége úgy érzi, jelentősen emelkedtek az árak

Üres áruházi polcok (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


A magyarok többsége, 57 százaléka szerint több mint tíz százalékkal nőttek az árak az elmúlt évhez képest – számolt be a Napi.hu a Pulzus Kutató reprezentatív közvélemény-kutatásának eredményéről. A válaszadók 32 százaléka úgy látta, 5-10 százalék közötti a drágulás, további 8 százalék pedig 1-5 százalékos növekedést érzékelt. A megkérdezettek mindössze 3 százaléka gondolta, hogy nem emelkedtek az árak a mindennapokban.

A Napi.hu által megrendelt kutatás alapján a nők inkább érezték a növekedést, mint a férfiak. Előbbiek 64, utóbbiak 49 százaléka vélte, hogy két számjegyű mértékben nőttek az árak. Az 5-10 százalékos drágulást viszont inkább a férfiak gondolták, 41 százalékos arányban (szemben a férfiak 25 százalékával).

A hatvan felettiek elsöprő arányban érzékeltek áremelkedést, hatvanöt százalékuk tapasztalt két számjegyű emelkedést, míg a középkorúaknak csak hatvan, a 18-39 éveseknek pedig 45 százaléka. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján a nyugdíjas fogyasztói kosár átlagosan 4,1 százalékkal drágult idén.

A KSH május 8-án közölte az áprilisi inflációs adatokat. Eszerint a márciusi 3,9 százalék után áprilisban 2,4 százalékra esett az infláció. Emögött főként az üzemanyagárak esése áll, ami 1,5 százalékponttal mérsékelte az árszínvonalat. Áprilisban ugyanakkor a maginfláció 4,3 százalék lett, míg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által számolt indirekt adatokból szűrt maginfláció 3,8 százalék.

A tartósított élelmiszerek és szárazáruk eközben jelentősen drágultak, ahogy az importált zöldségek és gyümölcsök is. Miután az egészségügyi kockázatok miatt a helyszíni összeírásra most nem vállalkoztak, ezért alternatív árösszeírási módszerekre hagyatkoztak ezúttal. A felíróhelyek egy része viszont a járvány alatt ráadásul zárva is volt, illetve telefonon és e-mailen sem tudták elérni őket.