Tovább nőtt a foglalkoztatottak száma júniusban, a munkaerőhiány egyelőre fokozódik

Tovább nőtt a foglalkoztatottak száma júniusban, a munkaerőhiány egyelőre fokozódik

Fotó: Unsplash/Greyson Joralemon

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az idei második negyedévben közel 4,7 millióan dolgoztak, júniusban pedig 4 millió 739 ezer fő volt a foglalkoztatottak átlagos létszáma Magyarországon – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Ez utóbbi szám jelentős növekedésnek számít, hiszen májusban még 4 millió 686 ezren dolgoztak az országban.

A 2022. április–júniusi időszakban 4 millió 693 ezer fő volt a foglalkoztatottak átlagos létszáma, ami 74 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában. 

A hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 67 ezerrel, a külföldön dolgozóké pedig 13 ezerrel nőtt, a közfoglalkoztatottaké 6 ezerrel csökkent.

A 15-64 évesek korcsoportjára jellemző foglalkoztatási ráta 74,3 százalékos volt, 1,0 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál. A 15-24 éves fiatalok foglalkoztatási rátája 0,5 százalékponttal, 26,6 százalékra csökkent, a legjobb munkavállalási korú 25-54 éveseké 1,5 százalékponttal, 88,4 százalékra, míg az idősebb 55-64 éveseké 3,1 százalékponttal, 65,3 százalékra emelkedett.

A munkanélküliségi ráta a második negyedévben 3,2 százalékra csökkent, vagyis az állás nélkül maradók átlagos létszáma 157 ezret tett ki. Ez gyakorlatilag a teljes foglalkoztatottság állapotát jelzi. A munkanélküliek száma 2022 júniusában 160 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,3 százalékos volt. 

Ugyanakkor a KSH adatai alapján a munkakeresés átlagos időtartama 10 hónap volt, a munkanélküliek 36,7 százaléka legalább egy éve keresett állást.

A munkanélküliségi ráta Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon volt a legmagasabb (egyaránt 5,8 százalék), Közép-Dunántúlon és Pest régióban pedig a legalacsonyabb (mindkettő 1,6 százalék). Az előző év azonos időszakához képest Dél-Dunántúlon nem változott a ráta értéke, míg a többi régióban csökkent – a legjelentősebben Észak-Alföldön (1,6 százalékponttal).