A stabil tetőszerkezethez minőségi anyagok szükségesek (x)

A stabil tetőszerkezethez minőségi anyagok szükségesek (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha új tetőt tervezel, vagy a meglévőt szeretnéd felújítani, gondosan kell megválasztanod a tető szerkezetének anyagait. A tetőgerendától a tetőlécig minden anyagszükségletet érdemes kiszámolnod vagy szakemberrel kiszámoltatnod, hogy a legjobb ár-érték arányú és minőségű építőanyagokat tudd beszerezni.

A Bramac tetőléc jellemzői

A tetőszerkezet szerves eleme a tetőléc, amelyek közül az osztrák Bramac cég által gyártott termékeket használják a leggyakrabban. Népszerűségét a köztudott strapabíróságának köszönheti.

A lécek 3x5 cm nagyságúak, hosszuk 2 és 6 folyóméter között változik. A Káplár fatelep fenyő fűrészárui között Bramac Plus tetőlécek is kaphatóak 3x5x400 centiméteres illetve 3x5x500 centiméteres méretben, amelyeket gomba és rovar elleni védelemmel láttak el.

Miért fontos a tetőléc impregnálása?

A fakárosító rovarok és gombák tönkretehetik a faanyagot, ami elveszti szerkezeti stabilitását. Ez egy tetőszerkezet esetében fokozott veszélyt jelent, hiszen nagyfokú teherbíró képességgel kell rendelkeznie.

Emiatt szükséges a tetőszerkezethez felhasznált faanyagokat, gerendákat, tetőléceket impregnáló szerrel kezelni. Az impregnáló szer bevonatot képez a felületen, ami által a farontó rovarok és gombák ellen védetté válik.

Az impregnálást általában úgy végzik, hogy egy vegyszeres áztatókádban áztatják a faléceket, emiatt mártott lécnek is nevezik ezeket. Az áztatást nem lécenként végzik, hanem vékony keresztlécek segítségével egész rakatot képeznek belőlük, és hevederrel egymáshoz rögzítik őket.

A megfelelő idő elteltével kiszedik a léceket az áztatókádból. Az impregnált tetőlécek általában - az alkalmazott vegyszertől függően - elszíneződnek. Ez a tetőszerkezet esetében nem okoz gondot. Ha viszont látható felületen szeretnéd alkalmazni a őket, akkor vagy nem kéred az impregnálást, vagy valamilyen fa burkolóanyaggal megoldhatod a problémát.

A megmaradt tetőléc felhasználása

Ha az építkezésből fennmaradt tetőlécet hasznosítani szeretnéd, először is figyelembe kell venned, hogy volt-e vegyszerrel kezelve. Ha igen, akkor csak olyan célra lehet felhasználni, ahol nem érintkezik közvetlenül az emberekkel, az állatokkal, az élelmiszerekkel, a takarmánnyal, hiszen a vegyszer káros hatású. Az impregnált tetőlécből például készíthetsz zsaluzatot vagy felhasználhatod a garázs, a kocsibeálló építése során.

Ha nem volt impregnálva a tetőléc, akkor nagyon sok célra alkalmazhatod. Például a belsőépítészeti munkák során, valamilyen burkolóanyag alá stafniként, belső térelválasztók szerkezetéhez stb. Kültéren történő felhasználása esetén készíthetsz belőle kerti bútort, elsősorban ezek ülőfelületét. Ilyenkor csiszolnod és festened is szükséges a lécet, egyrészt az esztétikum, másrészt az időjárási tényezőknek való ellenállás érdekében.

Ha megbízható forrásból szeretnéd beszerezni a tetőszerkezeti anyagokat, érdemes felkeresned a Káplár fatelep webáruházát vagy telephelyeit.