Ahány laptop, legalább annyi felhasználási cél (x)

Ahány laptop, legalább annyi felhasználási cél (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ma már egészen széles palettával találkozhatunk, ha új laptopot szeretnénk vásárolni. Elérhetőek kisebbek, nagyobbak, kettő az egyben kialakításúak, kifejezetten játékhoz tervezett darabok, és igazi erőművekből sincs hiány. Megkülönböztetünk üzleti és fogyasztói gépeket, a kérdés pedig az, hogy mi az eltérés a két kategória között?

A gyártók is segítenek a választásban

A rendeltetésszerű felhasználás kifejezetten fontos a mindennapokban. Ellenkező esetben hamar el fog használódni a készülék. Ilyenkor szükség lesz egy laptop szerviz meglátogatására, amiben szerencsére a Laptopszaki is segíteni tud. Ahhoz, hogy tisztában legyünk melyik készülék pontosan mire való, az egyes márkák is adnak némi támpontot. A Lenovo esetében ez azt jelenti, hogy az IdeaPad sorozatot szánja az átlagfogyasztónak, a ThinkPad pedig üzleti környezethez lett tervezve.

Ugyanez a Dellnél az XPS és az Inspiron, melyek a szórakozáshoz, míg a Latitude a komolyabb felhasználáshoz javasolt. A Toshiba a Qosmio, Satellite sorozatokat a hétköznapi usereknek tervezte, a Tecra pedig egy igazi munkagép. Az Acer esetében az átlagos az Aspire, az üzleti pedig a TravelMate széria. A Hewlett-Packard egy kicsit kilóg a sorból, mert ők többféle sorozattal rendelkeznek. A TouchSmart, az Envy, a Split, a Spectre és a Pavilion ajánlott az átlagfelhasználónak, míg a G-széria, a ProBook, az EliteBook és a ZBook a munkavégzéshez ideális.

Természetesen nem csak a megnevezésben találhatjuk az egyetlen különbséget. Az árcédula is mást mutat, mivel az üzleti gépek gyakran kétszer annyiba kerülnek. Sokszor a gépházban található alkatrészek nem indokolják ezt a különbséget, de a gyakorlatban rengeteg plusz szolgáltatás érhető el egy-egy üzleti géphez.

Érdemes átgondolni a választást

Az üzleti laptopokat sokkal hosszabb működésre tervezték, mint az átlagfelhasználóknak szánt darabokat. Nagyobb terhelésnek vannak kitéve a mindennapokban, így már a felépítésük is strapabíróbb anyagokból történik. A legtöbb cég, ha bevásárol néhány típusból, akkor azokat használják jó pár évig. Ezzel nagy terhet vesznek le az IT részleg válláról is, mivel nem kell folyamatosan új eszközök beszerzéséről gondoskodni.

Az üzleti modellek technikai támogatása is sokkal hosszabb, így több év után is könnyedén vásárolhatók új alkatrészek.

Az üzleti laptopok nagyobb teljesítménnyel bírnak

Nem csak a terhelhetőség az egyetlen szempont, ahol kiemelkednek a “munkagépek”. Ha például egy laptopot 3D modellezéshez, orvosi vagy tudományos képalkotáshoz, esetleg tartalomgyártáshoz használnak, akkor sokkal nagyobb teljesítményre van szükség. Erre például a legjobb választás az AMD FirePro Mobile Graphics és az nVidia Quadro Mobile kártyákkal felszerelt laptop.

Ma már számtalan lehetőség közül lehet választani. A legfontosabb, hogy előre eltervezzük, pontosan mire fogjuk használni az adott készüléket és eszerint megvásárolni az ideálisat.