Átlátszó: Újabb százmilliókat költenének az egykori OPNI épületére

Átlátszó: Újabb százmilliókat költenének az egykori OPNI épületére

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet épülete (Fotó: Varga Mihály Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyáron már közel 300 millió forintot elköltöttek az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetként (OPNI) működő épület életveszély-elhárítási munkálataira, most pedig várhatóan további 240 millió forintot fognak szánni állagmegóvásra – számolt be róla az Átlátszó. Felidézték, a létesítményben 17 éve semmilyen tevékenység nem zajlik, az állapota pedig folyamatosan romlik.

A cikk arra is kitért, hogy mindkét feladatra meghívásos közbeszerzési eljárást írt ki a Közép-európai Oktatási Zrt., ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak meghatározott cégek tehettek árajánlatot. Így összesen nettó több mint 530 millió forintot költhet a Közép-európai Oktatási Zrt. az épületre egy év leforgása alatt, de a teljes költségvetés még nem ismert – tették hozzá.

A kormány még 2020-ban jelentette be, hogy a bezárt pszichiátria 39 ezer négyzetmétere újul meg, oktatási intézmény és kollégium lesz belőle. A korábbi tervek szerint az iskolát már 2023-ban megnyitották volna, ebből viszont egyelőre nem lett semmi. Sőt: a 24.hu idén júliusban arról írt, hogy még az építési-bontási terveket sem adták le az építési hatóságoknak.

Címkék: közbeszerzés, OPNI