Akár Budapesten is nekiállhat komposztálni

Akár Budapesten is nekiállhat komposztálni

Fotó: Unsplash/Conscious Design

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kommunális hulladék harmadával csökkenthető egy kis összefogással és energiaráfordítással. Az egyedi és közösségi komposztálók segítségével akár Budapest belső kerületeiben is megoldható a szerves hulladék komposztálása, sőt, ez társasházak esetén költségtakarítást is eredményezhet – hívja fel a figyelmet a Humusz Szövetség, amely most egy kvízzel segíti az információk minél szélesebb körű terjesztését.

A kérdéssor kitöltése során – mint ígérik – gyakorlati tanácsokat is kapunk a komposztálónk használatához, ha esetleg még fontolgatnánk a komposzthalom kiszáradásának hidratálókrémmel való megakadályozását. Továbbá azt is megtudhatjuk, hogy egy komposztálásba való beruházás megtérülhet, hiszen a szemétszállítási díjon is foghatunk a csökkenő szemétmennyiséggel.

Hazánkban átlagosan több mint fél tonnányi szemetet termelünk évente, amit közel 170 kilóval lehetne csökkenteni egy kis odafigyeléssel és összefogással. Mindez országosan közel 170 000 tonnányi szemetet jelent .

A kvíz ugyanakkor szélesebb spektrumát is érinti a környezetvédelemnek, például a légszennyező, és a sünikre is veszélyes kerti zöldhulladék égetést. De az úgynevezett bioműanyagokról is megtudhatjuk, hogy azok nagy része valójában nem is bomlik le, illetve a bio jelző is inkább marketingfogás, mint természetbarát megoldás. A Humusz Szövetség éppen ezért részletes állásfoglalásban teszi helyre ezeket a csodaszereket, és hogy hogyan járjunk el velük. 

Mindenesetre aki szeretné, hogy évente egy jó megtermett hím gorilla súlyával kevesebb hulladék kerüljön a szemétlerakókba, illetve a levegőbe a szemétégetőkön keresztül, annak kiváló kezdés a kvíz kitöltése – ígérik.