Az IMF-et pénzeli a hatalmas adósságot felhalmozó jegybank

Az IMF-et pénzeli a hatalmas adósságot felhalmozó jegybank

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) célzott befektetésen keresztül mintegy 14 millió euróval tervez hozzájárulni a Nemzetközi Valutaalap szegénységcsökkentő és fenntartható növekedést támogató alapjához – jelentette be Virág Barnabás, az MNB alelnöke az IMF és Világbank közös, Marrákesben megrendezett éves közgyűlésén.

A jegybank oldalán az olvasható közlemény szerint az elmúlt évek globális sokkjai különösen súlyosan érintették a világ fejlődő gazdaságait, ami nagyobb finanszírozási kapacitást tesz szükségessé az IMF részéről. Az IMF vezérigazgatója több forrásgyűjtési kampányt is indított célzottan az erős, stabil gazdasági fundamentumokkal rendelkező országokhoz fordulva. A megkeresést hazánk is megkapta.

Ezen felhívásnak eleget téve a Magyar Nemzeti Bank egy, az IMF-nél elhelyezett specifikus befektetés hozamán keresztül 11 millió SDR értékű felajánlást tesz. (Az SDR az angol Special Drawing Rights, azaz „Különleges Lehívási Jogok” rövidítése. Ez a Nemzetközi Valutaalap pénzneme, amelynek árfolyamát a jelentősebb nemzetközi valuták alapján határozzák meg.) Az MNB közleménye szerint Magyarország felajánlása nemcsak hazai mércével tekinthető történelminek, hanem abból a szempontból is, hogy az Európai Unió feltörekvő országai között ezzel hazánk fogja a legnagyobb összegű hozzájárulást tenni ezen forrásgyűjtési kampányban. Azt is hozzáteszik, hogy Magyarország, mint korábbi programország, első alkalommal jelenik meg befektetőként.

A közleményben a hazánkból a 2010-es kormányváltás után rövid úton kiebrudalt szervezetről így fogalmaznak: hazánk és az IMF kapcsolatai az elmúlt években folyamatos fejlődésen mentek keresztül, amelynek egy újabb mérföldköve, hogy immáron a magyar hatóságok biztosíthatnak forrást az IMF céljaihoz.

 

A rekordméretű felajánlás különösen annak tükrében tűnhet érdekesnek, hogy a Magyar Nemzeti Bank az idei első félévben 999,2 milliárd forintos veszteséget halmozott fel. A jegybanknak ilyen brutális féléves vesztesége még soha nem volt.

Címkék: IMF, Virág Barnabás, MNB