Bukhatja Magyarország a hétéves költségvetés húsz százalékát

Bukhatja Magyarország a hétéves költségvetés húsz százalékát

Orbán Viktor Brüsszelben 2014. május 27-én. Ekkor még lehetett kérdezni (Fotó: Facebook/Orbán Viktor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Rendszerszintű korrupciós problémák” miatt csökkentheti a Magyarországnak szánt forrásokat az Európai Bizottság (EB) – ez derült ki a Politico Playbook hétfői hírleveléből. A 24.hu szemlézte az értesülést, mely szerint a hétéves költségvetés húsz százalékától is eleshet Magyarország.

A költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztos, Johannes Hahn ugyanis három kohéziós politikai program forrás esetében azok hetven százalékának befagyasztását javasolta. A dokumentum július 20-ai keltezésű, és az EB átláthatósági nyilvántartásában tették közzé. Daniel Freund német zöldpárti képviselő számolt úgy, hogy mindez a hétéves költségvetés húsz százalékát érintheti.

A kormány eközben a korrupcióellenes munkacsoport feltámasztásával próbálkozik, hogy elejét vegye a kritikáknak. A frissen hozott kormányhatározat szerint a testületben „a kormányzati és nem kormányzati szereplők létszám és szavazati jog tekintetében paritásos alapon vesznek részt.” Korábban a szervezetben valóban ott volt a K-Monitor, a TASZ és a Transparency International, de felbukkant a Civil Összefogás Fórum és a Honfoglalás 2000 Egyesület is. A kormány bejelentette továbbá egy független korrupcióellenes hatóság felállítását is, bár a függetlenség mértéke ez esetben is kérdéses lehet majd.