Egymilliárd köbméterrel csökkent a gázfogyasztás az első félévben

Egymilliárd köbméterrel csökkent a gázfogyasztás az első félévben

Jelentősen drágul a gáz (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az idei év első hat hónapjában – a tavalyi év azonos időszakához képest – 18,2 százalékkal kevesebb földgázt használtak fel Magyarországon – közölte az Energiaügyi Minisztérium. Az így hozzávetőleg egymilliárd köbméteres megtakarítás közel kétharmada jelentkezett a gazdaságban, harmada pedig a lakosságnál. Villamos energiából 8,4 százalékkal volt alacsonyabb a fogyasztás idén januártól júniusig, mint a múlt év első felében.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) idei összesítése szerint a háztartásoknál 17,6, a gazdasági szereplőknél 18,4 százalékkal mérséklődött a gázfelhasználás az idei első fél évben. A tavaly ugyanekkor felhasznált 5,7 milliárd köbméterrel szemben idén június végéig kevesebb mint 4,7 milliárd köbméter gáz fogyott el. A hazai gáztárolókban már jelenleg is rendelkezésre áll 4,6 milliárd köbméter földgáz, a betárolás pedig folyamatos. A fogyasztásarányos töltöttség 46 százalékos, a minisztérium szerint ez az egyik legkedvezőbb adat Európában, majdnem kétszerese az uniós átlagnak.

Az áramfogyasztásban október óta egyedül februárban volt 7 százaléknál kisebb mértékű a havi fogyasztás csökkenése. Az első negyedévben 7,1, a másodikban 8,6 százalékos volt a visszaesés a múlt esztendő azonos időszakához képest.

A minisztérium közleménye kitért arra is, hogy a háború és szankciók okozta energiaválságban a kormányzati intézkedések mellett a felhasználók tudatos magatartása is nagyban hozzájárult a biztonságos ellátáshoz. Azt írták, hogy a kormány az átlagfogyasztásig fenntartott rezsicsökkentéssel Európa legalacsonyabb gáz- és áramárait biztosítja a magyar családok számára. A rezsivédelem működik – fogalmaztak –, a fogyasztási helyek több mint háromnegyede a védett sáv alatti mennyiséget használt áramból és gázból. A nemzetközi összehasonlítás szerint az átlagosat ötödével meghaladó fogyasztás esetén fizetendő ár is a legkedvezőbbek közé tartozik Európában. A hazai átlagárhoz képest földgázért Svédországban tízszer, Hollandiában és Írországban hatszor, villamos energiáért pedig Írországban ötször, Csehországban és Németországban négyszer többet számláznak a lakossági felhasználóknak. A tárca megismételte, hogy Brüsszel a rezsicsökkentés eltörlését követeli, de a kormány szerint ez elfogadhatatlan, mert elviselhetetlen többletterhet jelentene a magyar családoknak. A kormány kitart a rezsicsökkentés védelme mellett, ezt a jövő évi költségvetésben létrehozott Rezsivédelmi Alap is garantálja.

(MTI)