Egyre több idős ember dolgozik

Egyre több idős ember dolgozik

(Forrás: Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 70 és 74 év közöttiek közül 28 ezren vállaltak munkát a tavalyi esztendőben, míg 2010-ben ugyanebből a korcsoportból 6 ezren dolgoztak – írja a Népszava a KSH adataira hivatkozva. A 65-69-es korosztályt tekintve is emelkedés látszik: 2010-ben 25 ezer, 2022-ben már 84 ezer idős embernek volt legális munkahelye. Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója a lapnak azt mondta, hogy Magyarországon inkább a kényszer, a fejlett nyugati országokban döntés kérdése az, hogy nyugdíjba vonulás után a munkát vagy a pihenést választja az ember.

Ugyanakkor a lap is megjegyzi, hogy itthon nem csak a kényszer veheti rá az idősebbeket a munkára, hanem a társadalmi igény is. A háziorvosok átlagéletkora 65 év, ha ők nem dolgoznának tovább, nagy baj lenne. De több más egészségügyi területen sem lehet nélkülözni az idős orvosok munkáját, igaz ez a nővérekre, illetve a szociális területen dolgozókra, illetve a pedagógusokra is.

Az Mfor éppen hétfőn reggel számolt be arról, hogy csúcson a szegénység a nyugdíjasok körében, a tavalyi esztendőben 14,3 százalékuk számított relatív jövedelmi szegénynek, azaz ennyien rendelkeztek havonta 145 185 forintnál alacsonyabb jövedelemmel.