Charles Michel Orbánnak: Nem tudom elfogadni azt az állítását, hogy „háborúpárti politikát” folytatunk

Charles Michel Orbánnak: Nem tudom elfogadni azt az állítását, hogy „háborúpárti politikát” folytatunk

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (b) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kezet fog megbeszélésük előtt Brüsszelben 2023. december 13-án. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem tudom elfogadni azt az állítását, hogy „háborúpárti politikát” folytatunk. Épp az ellenkezőjét tesszük – többek között ez áll abban a válaszlevélben, amelyet Charles Michel, az Európai Unió állam- és kormányfői testületének elnöke küldött a napokban Orbán Viktornak, és amely eljutott a Népszavához.

Ukrajna nélkül nem lehet Ukrajnáról beszélni. Az EU következetesen arra törekedett, hogy széles körű támogatást szerezzen az átfogó és igazságos béke számára, összhangban az ukrán békeformula fő elveivel és célkitűzéseivel. Az unió nem kímélte erőfeszítéseit, hogy e tekintetben minden partnerét, köztük Kínát is megszólítsa – írta levelében. Hangsúlyozta, hogy az EU Ukrajnával kapcsolatos álláspontját az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács konszenzussal fogadta el, és legutóbb júniusban erősítette meg. (Ennek pedig Orbán Viktor is tagja, megszavazott mindent.) „Ebben megismételtük megingathatatlan elkötelezettségünket, hogy támogatjuk Ukrajnát és népét, ameddig csak szükséges, és amilyen intenzíven csak szükséges. Támogatást nyújtottunk Ukrajnának, hogy megvédje magát Oroszország agresszív háborújával szemben, és hogy megvédje Európa biztonságát” – fogalamzott Chrles Michel.

A politikus nyomatékosan figyelmezteti a magyar miniszterelnököt, hogy az EU Tanács soros elnökségének nincs szerepe az unió nemzetközi színtéren való képviseletében, és nem kapott megbízást az Európai Tanácstól arra, hogy az unió nevében fellépjen: „Ezt már az Ön moszkvai látogatása előtt világossá tettem, és ezt Josep Borrell főképviselő július 5-i nyilatkozatában megismételte” – írta levelében Michel, aki azt is kifejti, hogy a béke felé vezető legközvetlenebb út az, ha Oroszország minden haderejét kivonja Ukrajnából, és tiszteletben tartja Ukrajna területi integritását és az ENSZ Alapokmányát.

Orbán a levelében többek között azt írta, hogy „európai stratégiánk a transzatlanti egység nevében lemásolta az USA háborúpárti politikáját”.